Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 27/4 2018. Ta fast tjuven!

Världen: ”Det påminner om när en tjuv skriker ”ta fast tjuven!” säger Nordkorea om USAs kritik av landet. Mänskliga rättigheter respekteras varken i USA eller i Nordkorea.

Världen: Nya regler för partistöd till EU-partier har klubbats igenom i Europaparlamentet. Ett syfte med ändringarna är att täppa till de kryphål som Expo avslöjat och som gjort att bland annat svenska nazistveteraner kunnat hämta ut miljonbelopp för att finansiera sin verksamhet (Expo).

Sverige: Gunnar Hökmark (m) gör skäl för sitt namn och skyller Syrienkonflikten på fredsduvorna i Svenska Freds. Han har också upptäckt att ”krig används för att mörda människor”. Briljant. Tur att vi inte har russofoben Hökmark som försvarsminister.

Sverige: Anders Wijkman: ”Det ekonomiska systemet är ohållbart”. Från Moderaternas guldgosse till en framträdande kritiker av dagens kapitalism. Anders Wijkmans politiska bana har fört honom allt närmare en av hans stora hjärtefrågor: det ohållbara i vårt sätt att leva. ”Hela systemet måste göras om i grunden”, säger han till Dagens ETC. Det har tagit denne ex-moderat ett helt liv att komma till denna slutsats. Bättre sent än aldrig; vi andra har vetat det hela tiden.

Ja, det är en revolution som behövs, inte en grönmålning av kapitalismen. Det kommer aldrig att finnas en miljövänlig kapitalism. Den måste  expandera oavbrutet trots att resurserna i verkligheten är begränsade. Valet mellan kapitalismens system och det ekologiska systemet är enkelt: hellre kapitalismens död än naturens.

Sverige: Socialdemokraterna tokrasar samtidigt som Vänsterpartiet rusar fram i opinionen. Det visar en mätning som Sifo låtit göra. I mätningen har Vänsterpartiet nästan växt dubbelt så mycket sen föregående val. Mätningen gäller Västernorrlands län (aktuelltfokus).

Malmö/Lund: Att förbjuda tiggeri på Stortorget, på Clemenstorget och kring Lund C är inte förenligt med ordningslagen (SDS). Den bedömningen gör Lunds kommuns jurister som svar på en motion från Sverigedummokraterna.

Konsten: Eric Zammitt.


voyage-2007

Courtesy Eric Zammitt: Voyage, 2007.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 april, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com