Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/4 2018. Adjö, Alliansen!

Världen: Peter Madsen döms till Danmarks strängaste straff, livstids fängelse, för mordet på journalisten Kim Wall. Han blir Danmarks 15:e brottsling de senaste 10 åren att dömas till det (svt). Rapporteringen har varit djupt osmaklig och därför har jag undvikit den. Hoppas nu vi slipper höra mer om honom.

Sverige: Splittringen inom Alliansen är ett faktum
efter att C gjort upp med S om de ensamkommande, ett bra beslut som de borgerliga rasar över – allt för humant, tydligen. Adjö, Alliansen!

Malmö/Lund: Kulturportal Lund
skriver om stadens gymnasier och påstår att namnet ”Spyken” har ”ett dunkelt ursprung”. Men den vedertagna versionen är att eleverna tog upp en lärares försök att förklara ”spykologi”, med vilket han avsåg ”psykologi”. Det blev sedan det nya öknamnet på skolan. Däremot är det korrekt att Katedralskolan, ”Katte”, är landets äldsta, grundad 1085 och ungefär jämgammal med Domkyrkan, som den från början löd under. Några kända elever var konstnärerna C F Hill och GAN; Sven Hemmel var bildlärare här. Jag hade honom själv och han var älskad av sina elever. Särskilt vacker är skolans fasad på huvudbyggnadens baksida under hösten, när rådhusvinet glöder i rött, gult, grönt och purpur. Arkitekt var Alfred Hellerström. Så fina hus byggs inte längre, tyvärr.


Konsten: Katte.


katte

***

Citatet: ”Jag kan förstå om metoo varit en tankeställare för de stora kommersiella bolagen, men borde inte det framför allt gälla filmer av och med misogyna personer och inte sexet i sig? Jag hoppas verkligen det för det finns fortfarande så oerhört mycket mer att berätta om sex och lust” . — Fanni Metelius, filmare, i ETC.

lovepeace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: