Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13/11 2016. Nazistiskt terrordåd mot Syndikalistiskt Forum.

Sverige: Ett nazistiskt terroristdåd genomfördes på fredagskvällen i Göteborg. En bomb exploderade vid 23-23.30tiden utanför en vänsterlokal, Syndikalistiskt Forum, där många vänsterorganisationer har sina kontor. Men nazistisk terrorism och högerextrema våldsdåd är det ingen som tycks bry sig om. I alla fall inte om de riktar sig mot socialister och arbetarrörelseorganisationer. För med all sannolikhet är det nazister som bombat vänsterlokalen i Göteborg och ännu på fredagen verkar ingen bry sig i borgarmedia, skriver Svensson på zaramis.se. Vidare: ”Att det är ett attentat är sannolikt även om polisen inte vill kalla det vid sitt rätta namn ännu. Vilket är märkligt då de ju redan kontaktat Säpo, vilket de inte skulle göra i annat fall. Nazister i Sverige har ofta angripit vänsterns lokaler med brandbomber och explosiva. Anarkistiska Bokmässan i Malmö utsattes på det sättet men den gången tog nassarna fel på lokal. Vi vet också att svenska högerextremister bunkrat sprängämnen men att det inte betraktas som förberedelse eller stämpling till terroristdåd av Säpo. Ett bombattentat mot en vänsterlokal är väl sannolikt något som rimligen borde hamna under terroristlagstiftningen. Men Säpo verkar inte se det så då de låter lokala polisen utreda ärendet. ”Alla frågor ska riktas till polisen”säger man där, trots att  terroristbrott alltid ska utredas  av Säpo. Som  tittar småvisslande  åt ett annat håll.  Och GP skriver:”En person som bor på samma gata var hemma vid tillfället och beskriver händelsen. – Hela huset skakade, det var hemskt, säger personen till GP”. Busstrafiken fick också läggas om under natten och området spärrades av. Skadorna på lokalen verkar dock ha varit begränsade.

Syndikalistiskt Forum hälsar: ”Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt”.

Visst är dom coola? Gå gärna in på deras facebook  och peppa dom!

Vi lägger detta på minnet och för upp det på NMR:s nota. All vår kärlek och solidaritet till kamraterna på Syndikalistiskt Forum! Och NMR – You can run but you can’t hide.


sf2


Världen: Jag har skrivit en del om medicinska framsteg/snedsteg på denna blogg, och här kommer mer. Forskare har nu odlat ett mänskligt embryo i en petriskål i 13 dagar (Ill.Vet. 17/2016). Fortsätter man måste det till en artificiell livmoder och sen kuvös. Aldous Huxley med boken Du sköna nya värld (1932) håller kanske på att få rätt. Och genmanipulationen har på kort tid revolutionerats genom crisp-tekniken som gör det lättare, snabbare och mer exakt att klippa och klistra i ett genom. I framtidens hälsovård tänker jag mig att patienten får en lista på alla sina gener av doktorn. Varje gens funktion förklaras och markeras med vad som är bra och vad som är dåligt. Sen är det bara att kryssa i vilka gener patienten vill ta bort – eller kanske dubblera. Effekten på lång sikt vet ingen – annat än att sjukhusköerna (om detta slår väl ut) i bästa fall kommer att minskas. En marknad kommer att skapas där man köper och säljer åtråvärda gener. Men det stannar inte där för med stamceller försöker man nu också återuppliva hjärndöda patienter. (Ill.Vet. 17/2016). Från vaggan till graven med genteknik. Du sköna nya värld. Och då har jag ändå inte vidrört nanoteknikens medicinska fasor, ett hett ämne för de apokalyptiska cyberpunkförfattarna. Att alla kommer att vilja bli genetiska supermänniskor och endast de rika kommer att ha råd med det kan man nog lugnt förutse.

Ingen verkar längre tänka på att istället för att göra om människan så hon passar samhället så kan man göra om samhället för att passa människan.

Men det tänker vi på!

Konsten: Antifascistisk graffiti, dedicated to NMR.


anti_fascism_by_benheine-d2lo8nu

You can run but you can’t hide.


Övrigt: ”Radikala citat” har uppdaterats bl.a med en hel mängd quotes by Oscar Wilde i min översättning.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 november, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: