Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KRÖNIKAN 15-16/12 2022. Världen hade sett helt annorlunda ut idag.

USA: Forskare har uppnått lyckad kärnfusion. Nu ska amerikanska forskare för första gången ha uppnått nettoenergivinst efter att ha producerat fusionsenergi, rapporterar CNN.

Ryssland: Putin anser som bekant att Sovjetunionens kollaps 1989-91 var ”världshistoriens största geopolitiska katastrof”. Jag håller inte med. Det var en enorm olycka att kapitalismen – och därmed misären och oligarkerna, kom tillbaka – men den största geopolitiska katastrofen i världshistorien var det spanska folkets nederlag mot Franco-fascisterna och dess allierade 1939. Skulden vilar blytungt på de passiva ”demokratierna” i Västeuropa som vägrade all sorts militärt och humanitärt bistånd vilket säkert hade avgjort en seger, och på Stalin som fortsatte sina vansinniga utrensningar i Spanien och tog hela guldreserven från Republiken i Madrid till Moskva – i utbyte mot otjänliga vapen. Det andra världskriget började där och då, det var själva upptakten och hade kunnat undvikas om anarkisternas revolution som stöddes av folket fått internationellt stöd och därmed tillåtits vinna. Världen hade sett helt annorlunda ut idag. Detta är även George Orwells och Noam Chomskys analys och de har som vanligt rätt. De spanska revolutionärerna åker idag till Rojava och Chiapas som är minst lika berättigade till internationellt stöd som någonsin Ukraina.  I Chiapas, Rojava och andra autonoma områden i union – skulle världshistorien kunna börja om – och få ett lyckligt slut.

Ukraina: Vad hände före Rysslands invasion? Massakern och mordbranden mot Fackföreningarnas Hus i Odessa, Ukraina 2/5 2014: 48 dödsoffer. Massakern i Odessa, då minst 48 människor dödades när Fackföreningarnas hus sattes i brand av ukrainska nationalister. Före mordbranden hade anhängare och motståndare till de nya makthavarna drabbat samman, varefter runt tusen högerextremister gick till attack mot ett protestläger som byggts av oppositionella på torget framför Fackföreningarnas hus. Folk flydde då in i huset, varpå byggnaden sattes i brand. En del blev också mördade när de försökte fly ut ur den brinnande byggnaden av nationalisterna som vaktade utanför, medan polisen stod och såg på. Många av dem som överlevde blev sedan gripna av polisen, medan angriparna gick fria (AB).

TV-bilder har visat proukrainska regeringsanhängare kasta brandbomber mot byggnaden. Ryska medier rapporterade att det var medlemmar i den högerextrema ukrainska gruppen Högra sektorn, samt fotbollshuliganer som låg bakom branden och flera sammandrabbningar med regeringsmotståndare. De ska också ha attackerat personer som försökt fly ut ur det brinnande huset. Denna bild stöds även i fransk media, Canal+ har i dokumentären Ukraine, les masques de la révolution (svenska: Ukraina – revolutionens mörka sida) (2015) av Paul Moreira, beskrivit hur högerextrema grupper massakrerade proryska anhängare, något som det nästan var helt tyst om från övrig västerländsk media och de har även ifrågasatt varför vi inte har hört några protest eller kritik från västerländska demokratier. Enligt den lokala polisen greps 130 personer misstänkta för överlagt mord i samband med branden samt för deltagande i kravallerna. Polisen tvingades släppa 67 redan två dagar senare då upprörda proryska demonstranter stormade polisstationen.Trots flera utredningar är flera viktiga frågor fortfarande obesvarade och bara ett fåtal personer har åtalats, men ingen har dömts för brott. Åtalen mot de få som anklagas för mord och våld mot profederalister har lagts ned medan profederalister hålls fängslade år efter år kollektivt anklagade för upplopp. 

Europarådet skickade utredare som bistod de ukrainska myndigheterna under ledning av presidenten för Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Nicolas Bratza, denna kommitté konkluderade att där finns ”klara bevis” for att polisen i Odessa var ”medskyldig till de tragiska händelserna”(sv.wikipedia.org).

Sverige: I 14 städer dök vi upp. Stoppa matprischocken! Frys hyran! Tygla El-priserna! Allt åt alla Malmö . Prisprotesterna sprider sig nu över hela landet genom folkrörelsen Skiftet ”för att vanligt folk ska kunna leva!” Sist vi hade en revolutionär situation i landet, 1918, var det just priset och tillgången på mat som en kvarts miljon demonstrerade mot i hela landet. Arbetarråd, Bonderåd och Soldatråd bildades och federerade sig. Den gången fullföljdes det inte på grund av övertro på parlamentarismen men snart kan det vara läge igen. En revolution är aldrig fel!

Nästan hälften av Sveriges 2,3 miljoner pensionärer har mindre än 5000 kronor kvar per månad efter att bostad och nödvändiga kostnader är betalda. Över en halv miljon har mindre än 3000 kronor kvar per månad. Från att ha haft vad socialdemokraten Tage Erlander kallade ”världens bästa pensionssystem” för mindre än trettio år sedan, har Sverige idag flest fattigpensionärer i Norden. (Revolution).

Lund: Lund ska ta emot flest flyktingar i Skåne. Antalet nyanlända flyktingar som ska placeras ut i Skåne nästa år minskar kraftigt till drygt 1 000 personer. Lund är den kommun som får ta emot allra flest. Var femte nyanländ ska kommunplaceras i Lund (SVT). Bra!

Konsten: Var finns konsten? (Och då menar jag inte konceptkonsten som inte är materiell). Jo, den finns på väggarna och där målas det för fullt och med livet som insats. Graffiti är både konst och ett legitimt uttryck för yttrandefrihet.

Boktips: * Yuval Noah Harrari: Sapiens. N&K 2020 * Bunny Ragnerstam: ”Orons år¨ Gidlunds 1990.   * Eriksson/Gerten: Skånes rockhistoria 1957-1977. Box Music Production 1989.

***

Citatet: ”Julklappar är kapitalismens molotovcocktails”. —Zelda.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 15 december, 2022 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com