Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Graffiti i Lund – kort historik.

”Graffiti är den enda konstform som är gratis. Det är människa till människa i ögonhöjd”. — Clean One.

Traditionell graffiti (TG) har funnits i Lund lika länge som i övriga landet, det vill säga i stort sett alltid. I Domkyrkan kan man studera Adam van Dürens (1450-1532) ristade graffiti med ordspråk i kryptan och ett som i översättning lyder ungefär ”Med guldet dör kärleken”. De medeltida korstolarna har också graffiti av äldre tiders kyrkobesökare. På Stadsbibliotekets toalett i skarvarna mellan kaklet och på toalettdörrarna i AF-borgen (som senare auktionerades ut) fanns traditionell graffiti, och på Teologiska institutionen fanns graffiti som vände sig för eller emot kvinnliga präster skriven på pulpeterna. Politisk graffiti fanns så sent som 1995 (andra bilden nedan) och förekommer fortfarande, ”One Soulution: Revolution” har sprayats på en tegelvägg i centrum helt nyligen.  Punkgraffiti och brigadmåleri fanns på Smålands innan spraykonst och street art tog över (första bilden nedan).

sjalvstyre

nazistfrizon


Men detta är bara kuriosa. Idag är det tags, throw-ups och pieces (TTP), spraykonsten som dominerar i Lund och vad denna artikel ska handla om. När jag skulle skriva uppsats i konstvetenskap på ämnet graffiti, det var 1987, satte jag upp en liten notis på Kulturmejeriets anslagstavla: Graffitimålare sökes! Det gick några dagar i spänd förväntan men så ringde telefonen. Det var Ioannis ”Ruze” Antonio. Ruze och Rime var Lunds första graffitimålare, och vi inledde en bekantskap som blev mycket berikande. Genom dem lärde jag också känna Pike och Core, och sen rullade det bara på. Snart hade jag kontakt med de flesta i graffitivärlden på 80-90-talet, både i Sverige och utomlands. Tack vare ett stipendium kunde jag resa till USA för att plåta graffiti och intervjua målare både på öst- och västkusten, en oförglömlig resa.

Lunds allra första graffitimålning, (eller toysförsök till graffitimålning), fanns i en keengångtunneln under järnvägsspåret, och den gjordes redan 1984, samma år som den nya graffitin för första gången nådde Sverige, med boken Spraycan Art, filmen Stylewars, graffitiutställningen på Louisiana-muséet och de små samlarbilderna av dansk graffiti som kom i bubbelgumpaket, ”Keen” (t.v.) var en av dem. De danska målarna (Whap Gang m.fl.) var minst ett år tidigare i starten än de svenska. Nåväl.  Ioannis Antoniou, Ruze (f.1971) heter alltså Lunds första graffitimålare som tillsamman med Rime införde denna konstform till Lund i mitten av 1980-talet. Ruze är bl.a. känd för målningen ”Zoulution” i gångtunneln vid Mobilia 1989 (bild nedan) och blev senare DJ. Målningen hade tillstånd och fanns kvar helt oskadad i tio år innan kommunen av okänd anledning tog bort den. Många som cyklade till jobbet där dagligen saknar den fortfarande. Kommunens vägar äro outgrundliga; en gångtunnel skall vara kommunalgrå, tycks det.I Stockholm har man däremot bevarat och K-märkt graffitimålningen ”Fascinate” från samma tid.

Ruze3

Core och Pike var också aktiva, och Swan var under en period King of tagging i Lund. Vid denna tid var det tagsepedemi  i Lunds centrum, med Ner (hans eleganta tag nedan) med flera, och insändardebatten i Sydsvenskan gick på högvarv. Kommunen skickade ut en djupt fördomsfull anti-graffitibroschyr till alla stadens hushåll. Det hjälpte föga.

Ner

Runt år 2000 var nolltoleransen som övermodigast. Kolbjörn Guwallius, Jacob Kimvall, jag och många andra gick till gemensam attack  –  Kjell Hultman hamnade i fängelse och skurkbolagen Falkarna och  CSG avslöjades. Ändå tog det ett drygt decennium innan nolltoleransen var nedkämpad; den rödgröna regeringen satte definitivt punkt 2014. Motstånd lönar sig i längden!

Efter Ruze & Rime kom ett annat målarpar, Finn & Felix, Finn Hallin och Felix Czon, som under 90-talet gjorde uppmärksammade målningar på Smålands och Kulturmejeriet (första bilden nedan). Under tagnamnet Clean One gjordes 1996 en DJ-ande noshörning med ”Clean” i ”noshörningsbokstäver” på Smålands som är smått legendarisk (andra bilden nedan). En arg polis beskjuten av ett rymdskepp med  pingpongautomat fanns på väggen intill  (tredje bilden nedan). Bägge är sedan länge övermålade, och nya målningar kommer ständigt till.


finnfelix

Foto courtesy Jens C Hilner.

cleanx2


Det gjordes också tågmålningar, bl.a. av NSA (New School Authority), KC (KidsCrew) och senare av MRD crew, den dominerande målargruppen idag. Sommaren 2011 målades en ofantlig massa pågatåg mellan Malmö-Lund; se Krönika #11 och Krönika #22 (första bilden nedan). Bild på MRD:s whole-car (andra bilden nedan). Ehgs panelpiece på Lunds C (tredje bilden nedan). Efter mycket dividerande fick Lund sina legala graffitiväggar tvärs emot den otidsenliga och numera nedlagda nolltoleransen, på Hemgården vid Kiliansgatan, vid Stenkrossen och sedan länge på Smålands nation.

På tal om tågmålningar: dansken Kim Matthiesen har fångat inte mindre än sammanlagt 47 målade pågatåg i trafik 2011 som finns på Youtube under rubriken ”Running in Malmö”. En verklig höjdare är dessa 14 målade pågatåg. Sätt på helskärm och njut! Några av de snyggaste tågmålningar jag sett, inklusive New York..Far out.

MRD2

pagatag1

En dansande ballerina är ett välbekant gatukonstverk för de flesta lundabor på senare tid, och Smålands smyckas än idag med nya målningar, liksom Kulturmejeriet.

I samband med tagsepedemien införde Lunds Kommun som sagt nolltolerans mot graffiti, och polisen grep och misshandlade personer med färgburkar på löpande band. Innergårdens p-plats på Västergatan/Nygatan tätt intill järnvägsspåren (Armaturkurvan) var ett populärt tillhåll och något av ett Hall of Fame. Där gjorde Ruze quickpiecet ”It’s Tricky” it's trickysom var den allra första målning jag såg i Lund, c:a 1987. Polisen spärrade av det stället med en stor grind, trots att fastighetsägaren inte hade något emot graffiti. Repressionen mot målare var hård under hela 90-talet. På Hemgården vid Kiliansgatan uppfördes en laglig vägg, som kommunen tog ner och Hemgården satte upp igen i flera omgångar. Nolltoleransen tog äntligen slut i hela landet 2014 med det rödgröna styret, och till och med Stockholm fick till sist sina lagliga väggar. Idag är graffiti socialt accepterat i hela Sverige, och det gäller även Lund. Det finns numera en hel del bilder och videos av Lundagraffiti på nätet och det finns också en  intressant tråd på Flashback som går från 2008 till 2016. 24 sidor inside information! Här kommer alltså informationen direkt från lundaskrivarna själva, dom verkliga experterna. Hela diskussionen är för lång att återge här, men såhär låter det i de senaste inläggen:

2015-09-16, 16:32
Hmm.. Lund har ju dock historiskt sett under början av 00-talet haft en väldigt levande och aktiv scen, under guldåren var det fan större scen i Lund än Malmö!
Nuförtiden är det ju dock inte så många som håller på men det finns väl en handfull individer som kör på ganska ihärdigt. Dom crew-namn som syns mest är väl typ IDS, HP, WBC men även gamla klassiska som DKE och KC slänger ju upp några nya tags emellanåt fortfarande efter alla dessa år faktiskt..

 

 

2016-05-25, 05:51

Tänkte även passa på att kolla om någon har koll på vilken graffare som ligger bakom alla kråkor i stan. verkar vara skön lirare de med! Och är det TRC ligan, EDIT och CSA som är uppe mest? sett en del med GEAR med men känns ej som att han är aktiv längre.. Vad har hänt med NER crew?
(behöver en malmö-lund update känns de som..) :evilgrin39:

 

2015-09-15, 18:58
Okej, tack för länken, Synd med Lund, när jag bodde där för ett par år sen så var det ganska aktivt tyckte jag, tags och målningar av Dinma, Ay, Wzup, Boof, Ehg, osv..

 

2015-09-15, 00:33
Malmö:
http://21230malmo.tumblr.com/ De som bombar mest är nog TRC och en meh tag och några toys. Tåg har jag ingen aning om, kolla länken. Lund? Har typ inte ens sett en tag där.

 

2015-09-30, 21:40
http://www.sydsvenskan.se/lund/klottrare-slog-ner-filmare/

 

2015-01-15, 18:58
Har varit nere ett par månader tror jag. Hann tanka det jag tyckte var fetast.
Btw ny King i Lund under taggen ‘Graff’?Originellt iaf

 

2013-09-29, 01:13
Ja, har tagit pilot och det är barnsligt enkelt att plocka. Tack! Nästa gång jag har vägarna förbi Lund kan jag kolla upp Ljungbergs. Panduro kollar jag redan i veckan

 

2013-05-29, 13:56
Aktiva i dagsläget i Lund City just nu måste väl vara för det mesta MRD, DINMAS, WBC, LUX, en del noobs har fått kontroll nu också som till exempel, Jinx, CID och några fler som jag inte kommer ihåg namnet på.
Oh, juste jag såg en RACK målning, fräsch och prydig. Undrar om hen är i farten igen, får hoppas det.
Icke aktiva legender – KC, MOORE, SH, CAZPER, FOOLS, BOOF… mm
Men man ska själv dra igång snart :evilgrin39: Jag och några polare ska snart beställa över 50 kannor för att gå lösa…

 

2012-05-29, 12:45
Jo, Wick hade en hel del uppe.. Jag såg ett par Dinma och Mrd tags men kunde som sagt inte urskilja om det var nytt eller gammalt… Den enda Mrd målningen låg ganska centralt och var ifrån 2010, buffen verkar inte vara så hård där. Ayz såg jag också, lokal eller någon som bara varit på besök?
Min flickvän ska eventuellt flytta till Malmö-Lund trakterna, därför jag undrar då jag säkerligen kommer måla när jag är på besök, och Lund verkade som en stad jag skulle vilja måla.

 

2012-05-29, 12:58
Ayz har slagit ihop sig med Dinma, locals hela högen verkar det som. Lund är skitskön stad att bara softa i, men ska man måla så drar jag hellre till Malmö. Fast det beror självklart på om man ska köra lagligt eller olagligt 😉

 

2016-05-25, 14:05
Nove gör kråkorna.
I Lund ser man mest ID och HP. En del TRC, AY och Bro, men långt ifrån lika mycket.
Deabs, Casper och Wick verkar vara aktivast. (detta är iaf hur jag upplevde det för en vecka sedan) Stations piece i lund imorse, EHGCREW
2014-06-04, 20:40
Aaah nykterhet.. Ser förövrigt väldigt mycket Rack i Lund just nu

 

2016-05-11, 12:24
Möjligt, hade möjligtvis fel så jag backar Nån som kan ge en rundown av scenen i Lund?

 

2016-04-16, 15:50
Vilka kör i byarna då? Måste ju finnas mer än Lund och Malmös utbud.

 

2011-03-02, 11:51
http://www.sydsvenskan.se/lund/article1355786/Klottrare-fast-i-Lund.html

 

2013-06-30, 21:57
Har tänkt på det också. Börjat buffa hårdare kanske. Utöver det. MRD LUX DINMA AY har spårat duktigt vid Lund C. Nice att se

 

2015-09-15, 20:37
PRC har börjat köra i Lund igen vilket är jävligt ballt!

 

2015-09-14, 22:43
Nån som har lust att uppdatera hur scenen ser ut i Malmö/Lund osv för tillfället? Är det nån som kör? Graffscenen i Helsingborg har vad jag vet dött ut helt iallafall, knappt nån som kör. Verkar som att denna tråden dött också 😦

 

2015-09-16, 08:50
Jag är sällan i L-town så citera inte vad jag säger. Säkert 1 crew som kör eller några enskilda killar.
Men eftersom Malmö, Sveriges tredje största stad, har inte en stor scen tvivlar jag på att Lund har ens en synbar en. Men det finns en ljus sida med en liten graffiti scen i Sverige: mycket lättare att synas om man är dedikerad och har kört länge :evilgrin39: Dock är det väldigt trist med det också. För det mesta kör ju bara folk i ett par månader eller år sen slutar dem, eller så slutar…

Core

Filosofen Descartes i sin himmel av Core på en whole-car i Lund 1992 med Pike.


Graffitiscenen i Lund har alltså kommit för att stanna. Olika crews avlöser varandra och det sker också en inblandning av street art. Ett trettiotal är mest aktiva men betydligt fler målar då och då. Tre lagliga väggar är etablerade (på Hemgården kan också nybörjare måla och resultatet är ofta mycket bra) och den ”illegala” graffitin på väggar och tåg fortsätter som vanligt men på en för de flesta acceptabel nivå. Graffitikulturen är självreglerande om den inte utsätts för tvång. Malmös scen är kanske lika stor, och P-huset Annas graffitivägg är landets äldsta, sen 1979 (!) med klotter och sen 1983 med spraykonst. Men graffitin i Lund fortsätter att vara ett frekvent och uppskattat inslag i stadsbilden. På denna länk (Tack till K.T!) finns närmare 1000 bilder av Lundagraff! Och listan på Lunda-writers tagnamn är mycket imponerande. Graffarna i Lund blir tydligen bara fler. Och graffitin har än idag behållit sin rebelliska själ trots att den tvingats anpassa sig till ständigt nya situationer.

 


lundgraff2014

Lundagraff från 2014.


Fotnot: Mera info finns i boken Staffan Jacobson: Spraykonst. Kalejdoskop 1990 och i Den Spraymålade Bilden. Lunds universitet 1996. I Dackekuriren 1/2000 finns mer om  nolltoleransalstret ”Till familjen om klotter”. Bloggen ”Mitt Lund” har skrivit litet i ämnet. Sociologen Erik Hannerz är en av många andra som intresserat sig för skånsk graffiti. I City Lund, 17/4 2016, s. 4, finns en karta med guide till Lunds gatukonst av Peter Bengtsen som nyligen doktorerat på gatukonst. Och här berättar Ruze sin egen historia: http://www.jul.graffitisavedmylife.se/julkalendern2014/lucka-19-ruze/

Sist men inte minst många ❤ till K.T. för hjälp med aktuella uppgifter i denna artikel.

Vinjett2

6 kommentarer på “Graffiti i Lund – kort historik.

  1. Pingback: Några namn i Lunds konsthistoria. | Konst & Politik

  2. Pingback: Krönika #898. Daesh kan besegras. | Konst & Politik

  3. Nature-photography
    5 september, 2017

    Quality articles is the main to interest the visitors to
    pay a visit the web page, that’s what this web site is providing.

    Gilla

  4. how To deal With anxiety
    29 september, 2017

    I want to to thank yοu for this fantastic гead!!
    I ԁefinitely ⅼoved every little bit of it.
    Ӏ hаve got you book-marked to look at new stuff you post…

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 juni, 2016 av i * GRAFFITI I LUND, * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com