Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #808. Rasistiska medier går kraftigt bakåt.

Världen: Nu firar muslimer i hela världen Ramadan. Fastan är en solidaritetshandling med de fattiga och hungriga i världen.

Sverige: I en analys i Internationalen påpekas helt riktigt att den högerextrema välbeväpnade terrorismen (35 mord i Sverige sedan 1983 och ett oändligt antal mordförsök) bagatelliseras medan annan terror blåses upp. Men det finns ett undantag: Malmö, som säger att ”Nazistiskt våld är ett större problem än islamism i Malmö”. Klarsynt och modigt. Vilket naturligtvis får Sahlin att gå i taket men hon är ju numera bortkopplad tack och lov. Så är läget i hela landet men bara Malmö törs säga sanningen och gå emot Nationella Samordnaren (dvs ”alla ska tala med samma mun” som den korrupte f.d. polisen Kjell Hultman lätt surrealistiskt formulerade det en gång).

Sverige: De rasistiska sajternas delningsmakt har minskat dramatiskt. Svenskarnas intresse av att sprida, kommentera och gillamarkera material från SD-anknutna, ofta rasistiska, sajter minskar kraftigt. Aftonbladets granskning visar att spridningen i sociala medier har minskat med hela 74 procent sedan november förra året. Kanske är det nu det vänder.

Sverige: I dag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom i fallet gällande skånepolisens uppmärksammade romregister som blev känt 2013. Domen slår fast att staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering av elva romer som förekom i registret. Staten betalar nu skadestånd (SR).

Malmö/Lund: Den 9 maj 1965 startade en udda marin expedition från Lomma hamn. Efter fem timmar landsteg Uardaakademin med Sten Broman (i tropikhjälm), Povel Ramel med flera i spetsen i Värpinge by, och där restes ett ståtligt minnesmärke över bedriften, som upprepades 50 år senare av studenter, skriver Lundagård.

Men bakgrunden, vill jag tillägga, var den historiska schismen om Lunds ålder – Egil Skallagrimsson ska enligt Eddan ha plundrat Lund (dåvarande Uppåkra) vid ”tiden då Kristus lät sig föda” enligt en dansk krönika. Expeditionen bevisade alltså att man kan ta sig sjövägen till Lund, något bröderna Weibull avfärdade men Broman, Ohlmarks et consortes hävdade.

Konsten: Konstnären Lars Lerin prisas för framstående konstnärliga insatser. Lars Lerin kommer att motta medaljen Litteris et Artibus på Slottet i Stockholm torsdagen den 16 juni. Författaren och konstnären från Munkfors har på senare år blivit en av Sveriges mest folkkära. Han var senast aktuell med romanen ”Axels tid” från 2015 och tv-serien ”Vänligen Lars Lerin” tidigare i år, vid sidan av hans konstnärsverksamhet och museet Sandgrund Lars Lerin, som han driver i samarbete med Karlstads kommun.(svt.se).


Lars-Lerin

Akvarell courtesy Lars Lerin.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: