Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #809. Koloxid blir till sten.

Världen: Klimatgenombrott: Koldioxid blir till sten. Forskare på Island har hittat ett nytt sätt att lagra koldioxid. Genom att pumpa ner den i vulkaniskt berg förvandlas den till sten.Resultaten, som publiceras i det senaste numret av Science, visar att koldioxiden reagerar med den vulkaniska bergarten basalt och bildar kalksten. Forskarna överraskades av hur snabbt processen gick. Efter två år 95 procent av koldioxiden ombildad till sten.– Vi måste ta hand om de ökande koldioxidutsläppen. Detta är det ultimata lagringssättet, säger forskningsledaren Juerg Matter vid universitetet i Southampton till tidningen the Guardian (Ny Teknik).

Vi hoppas verkligen att denna metod kommer till användning i global skala. Världen behöver det!

Världen: I fredags befriades en stad i norra Syrien från Islamiska Staten som har kontrollerat den sen 2014. För att fira befrielsen kastade flera kvinnor niqaben (GP).

Världen: Det av Marocko sedan 1976 ockuperade Västsaharas president Mohamed Abdelaziz gått bort. Men motståndsrörelsen Polisario lever.

Sverige: Sverige och Nato-stormakten Storbritannien har enats om att fördjupa sitt säkerhets- och försvarssamarbete. Ett dokument som omfattar 53 punkter undertecknas på lördagen i London av ländernas försvarsministrar. Så sent som i onsdags mötte Peter Hultqvist USA:s försvarsminister Ashton Carter och undertecknade då en likartad avsiktsförklaring om fördjupat samarbete med amerikanerna (dn.se).

Malmö/Lund: Noorullah Nikzai sökte asyl i Sverige eftersom han arbetat för den amerikanska militären och dödshotats av talibanerna. Efter fem år i Malmö fick han avslag och avvisades till Afghanistan. Nu är han död (SDS). Migrationsverkets beslut dödar. Stoppa tvångsavvisningarna! Riv förvaren!

Konsten: Max Book är aktuell med utställningen Mata Hare. Utgångspunkten för verket är som alltid ett flertal hårt manipulerade fotografier. Därefter har han målat med akrylfärg. För att få fram en smutsig effekt har han använt sig av sönderhackat kol. Även tvållösning ingår i processen (DT).


MaxBook

Max Book med en av sina stora målningar. Bild courtesy DT.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 11 juni, 2016 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: