Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #11

Krönika #11

Världen

Det sägs på nyheterna idag att ”En grekisk statsbankrutt skulle höja världens alla skuldräntor och hota att fälla även Portugal och Irland. Den kan leda till allvarliga statsskuldkriser i Spanien, Italien och Frankrike…” Jaha. Sådan är kapitalismen. Varför lappa och laga? Byt ekonomiskt system helt och hållet i stället så slipper vi uppleva detta igen. Och igen!

Al-Qaida har fått en ny VD, Ayman al-Zawahiri. Han låter meddela att ”Usama fortsätter kampen från andra sidan!” Det kan man kalla avancerad nyhetsförmedling. På varje ”terrorist” går det tio ”terroristexperter”; det verkar vara karriäryrket framför andra nu. Dom spekulerar hej vilt och ingenting förefaller riktigt sant. Luckorna i deras resonemang fylls ut med hemligstämplar. Väldigt praktiskt.

Sverige.

Anarkistiska Bokmässan i Stockholm var om möjligt ännu mer lyckad detta år än året innan.

När jag väntade på nattåget till Stockholm kom det in inte ett utan två hela whole-cars på perrongen i Lund C. Det målas mycket pågatåg i Lund och Malmö nu. Jag hann plåta dom. Ett av piecen var dedikerade till ”Finn R.I.P”. Finn & Felix var Lunds mest aktiva graffiti writers på 90-talet. Folk som gick förbi när jag plåtade utbrast ”Konst!” och jag kunde bara nicka instämmande; se fotot nedan. Sober färghållning.

graffitimålat pågatåg 17% 2011 Foto S. Jacobson

På bokmässan på Midsommargården var det mer än tusen personer från hela Europa, allesammans anarkister och en otrolig massa intressanta böcker. Den hetaste boken just nu är Mattias Wågs antologi ”I stundens hetta. Svarta block, vita overaller och osynliga partier.”, Roh-nin förlag 2011, ISBN 978-91-6339015-9.

Det är en tungt vägande bok på 575 sidor, och den är väldigt stimulerande skriven. Autonoma strategier från olika länder och tider gås igenom. Hur har vi agerat t.ex. vid toppmötena, vad kan göras bättre? Vilka frågor och metoder har rörelsen diskuterat och använt, hur ser vi på framtiden? Allt detta är mycket läsvärt, och jag återkommer med en recension (ev. på Yelah).

På Bokmässan hölls också en mängd möten och seminarier, bokcaféernas samarbetsorganisation träffades igen och Sascha från amerikanska Ikaros-projektet hade en workshop om radikal självhjälp. Tiina Rosenberg pratade feminism och Mattias Gardell talade om de arabiska upproren. Det köptes, såldes och byttes radikala böcker och åts vegetarisk lunch i solskenet utomhus. Massor med intressanta människor och samtal. Ett stort tack till Gabriel och de andra arrangörerna! Jag var helt nöjd när jag på lördagskvällen återvände med ett lass böcker till vårt kära lundensiska bokcafé.

foto S.Jacobson

http://www.yelah.net/samhalle/reportage/anarkistisk-bokmassa-2011-intervju

Lund/Malmö

I förra krönikan skrev vi om Per T Olssons (SdS) klassförakt som DN reagerade mot och gjorde oss uppmärksamma på. Nu har han recenserat sin egen ledare men undvikit att nämna den allmänna vämjelse som han och hans skriverier orsakar. Han tycker själv att han är bra. Det måste kännas ensamt på toppen. Och lätt att bli desorienterad. På kultursidan 19/6 och 23/6 har Kenneth Hermele av någon anledning fått gatstenar på hjärnan vilket i sin tur får honom att jämföra Attac med RAF… Jag törs inte reda ut den logiken; säg att jag slipper! Som sagt, Konst & Politik bryr sig inte längre och ett tips är att både SdS och KvP på sikt kommer att försvinna liksom andra gammelmedia. Ingen lär fälla någon tår.

Gråta kan man däremot göra åt den ”nya” Domkyrkoplatsen av glas, metall och betong utan ett grönt strå. Lundaborna kommer att få en chock när det är klart och byggbarackerna framför Arken försvunnit. Men då är det för sent. Desolation Row. Ödsliga Gatan. Syrénerna flyttades från solen på Kyrkogatan in i skuggan i Lundagård och de blev mycket riktigt både försenade och förkrympta. Tanken med Domkyrkoplatsens ”omgestaltning” verkar vara

1) att hindra cyklisterna från att komma från Lundagård till Södergatan.
2) att hindra Café Ariman från att ha uteservering på bägge sidor om Kungsgatan.
3) att turisterna ska få en egen toalett i besökscentrat för att Domkyrkans toaletter inte ska bli överbelastade.
4) att den deppiga Schartaustatyn till varje pris ska stå kvar (det enda utom själva Domkyrkan som inte ska ”omgestaltas”).

Och så väntar man sig att vi ska applådera!

Nästa chock blir väl Stadsparkens ”modernisering”. Det sista skriket inom landskapsarkitekturen är underhållsfria växter och gräsmattor av syntetiska material. På Sparta och framför Stadsbiblioteket har man börjat använda grön cement i stället för gräs. Genialt, inte sant? Kostnadseffektivt – och lika dött som Monte Pythons papegoja. Men annars tycker jag Lund är härligt på sommaren, inte det minsta tråkigt som vissa menar. Det finns lugn och ro för tankar och upplevelser. Det hade förstås varit bra om Naturbussarna varit kvar, men det fanns inte pengar till det, dom gick till cementinköp.

En sista fråga till våra lokala makthavare: När ska den 1969 demolerade Karlssons Trädgård återskapas? När man rev den för det planerade Genombrottet, den fyrfiliga motorvägen genom stadens medeltida centrum som tack och lov inte blev av, lämnade man ett stort sår i stadsbilden, som fylldes ut med Malmöbussarnas hållplats mellan Vårfruskolans park och Bankgatan. Det såret har alltså funnits nu i 42 år! Karlssons Trädgård var en blommande oas med restaurang, café och uteservering i parkomgivning. Den vill vi ha tillbaka – ju förr dess bättre! Ni kan betrakta det som ett medborgarförslag.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

En kommentar på “Krönika #11

  1. Pingback: Graffiti i Lund – kort historik. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: