Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #465. Äntligen sol och värme!

Världen: Finska anarkister organiserar sig.

Anarkisterna kan och bör organisera sig ifall man vill åstadkomma samhällelig förändring, menar anarkisten Suvi Auvinen. Därför har anarkisterna i Finland grundat en ny förening. ”Vi bygger ett nytt samhälle utan klasser eller nationer och som grundar sig på ömsesidig hjälp och fria sammanslutningar.” Så beskriver Alusta, en ny organisation för anarkister i Finland, sig själv i sitt principprogram. Programmet godkändes på föreningens konstituerande möte i början av juni och nu har gruppen kring femtio medlemmar. Till organisationen hör förutom individer också regionala grupper, såsom A-ryhmä i Helsingfors, Auraryhmä i Åbo och Anarkisteinen Pohjois-Karjala-seura i norra Karelen. Nya lokala föreningar håller på att formas bland annat i Jyväskylä och Lojo (HBL.se).

hblSuvi Auvinen. Courtesy HBL.fi

Sverige: Protester mot SL:s rasistreklam.

Sverige”demokraterna”s anti-tiggeri-reklam ovanför rulltrapporna vid Östermalmstorgs tunnelbanestation (som sattes upp samma dag som minnesceremonin för Auschwitz offer) plockas ner, efter ett beslut av SL. På tisdagen tog sig ett antal modiga demonstranter upp och rev ned Sverige”demokraterna”s reklam i takbjälkarna. SL bedömer att riskerna är allt för stora för att tillåta fortsatt annonsering. ”Det bedöms inte som osannolikt att budskapen ovanför rulltrapporna skulle rivas ner på nytt om de sätts upp igen”(SR). Man kan bara hoppas att SL aldrig mer tar in rasistreklam för Sverigeextremisterna. Motstånd lönar sig. SD-kampanjen får också kritik från Michaël Guet, Europarådets expert på frågor rörande romer och resandefolk, som menar att affischerna ger en negativ och stereotyp bild av romer och utgör hets mot folkgrupp. ”Kampanjen är extremt kontroversiell och provocerande, och den vilseleder allmänheten”, säger Guet i ett uttalande (AB).

Och som alla utom SD och nassarna vet omfattas inte hets mot folkgrupp av grundlagens yttrandefrihet.

Malmö/Lund: Äntligen sol och värme!

Underbart, underbart, underbart. Sol, 30 graders värme och högtryck. Jag har badat i havet för första gången i år och det har säkert ni också. Saltvatten, fiskmåsar och solbränna, here we go. Jag har sällan mått så bra.

 fiskmås

Lästips: Henrik Lång.

Jag läser just nu med stort intresse Henrik Långs avhandling ”Drömmen om det ouppnåeliga. Anarkistiska tankelinjer hos Hinke Bergegren, Gustaf Henriksson-Holmberg och Einar Håkansson”. Umeå universitet 2007, som jag inte hunnit med tidigare. Det kommer en recension senare på denna blogg. Det handlar om förra sekelskiftets Ungsocialister. Jag vill bara påpeka redan nu att drömmen om det anarkistiska samhället idag inte alls är ouppnåelig; särskilt inte efter Spanien 1936 och Chiapas 1994.

Bloggtips: Zaramis och Luna Star.

Svensson har en bra artikel på blog.zaramis: Borgerligheten är som farligast när den är hotad.

Första gången jag uppskattat digital 3D-modellering: SF-serien Luna Star http://lunastar.thecomicseries.com med Galina i huvudrollen.

Konsten: No Style, Hakelius.

Jag undviker i vanliga fall noga att läsa Hakelius nyliberala piruetter i AB, men tyvärr hann jag inte undan denna gång: Han angriper graffitikonsten, vilket numera är tämligen ovanligt, och han gör det riktigt dåligt, utan kunskaper och utan stil. No Style, Hakelius.

Sommarradions höjdpunkt var för min del Tor Billgrens program om Gerhard Nordström, den fantastiske målaren och realisten, känd bl.a. för sommaridyller med inblandning av fasorna i Vietnamkriget, och för storslagna målningar av den plöjda skånska myllan. Han berättade om oljemåleritekniken insiktsfullt och med sinnesrörelse. Programmet sändes 6/8 i P1 19.15. En riktig delikatess för den konstintresserade.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com