Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 9/1 2017. Dagens ungdom.

Världen: USA:s tillträdande ”president” Donald Trump byter åsikt om cyberattackerna. Nu delar han underrättelsetjänsternas slutsats att det var ett ryskt försök att underminera presidentvalet. Beskedet kommer från Trumps blivande stabschef Reince Priebus, som säger till Fox News att ”åtgärder kan komma att vidtas” som svar på attackerna.  Priebus besked innebär en ny tvär gir på Trumps väg till Vita huset. Hittills har den blivande presidenten avvisat allt tal om att Ryssland försökte hjälpa honom i valkampanjen. I stället har han hävdat att de anklagelserna härrör från politiska motståndare som velat underminera hans valseger (AB).

Sverige: Ungdomar har alltid betraktats som odrägliga av den äldre generationen. Lyssna på detta citat från den lagerkrönta grekiska antiken:

”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar all auktoritet, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.

Så sade alltså redan filosofen Sokrates (470 f.kr. – 399 f.kr.). Tonerna känns igen, eller hur? Jag tycker dagens ungdom är beundransvärd, särskilt med tanke på den absurda ungdomsarbetslösheten. Och ungdomsbrottsligheten – som man gärna överdriver och förfasar sig över i vår tid – den minskar nu enligt BRÅ. Svensson på Zaramis.se: skriver:

”Brottsligheten har minskat över tid för flera av de bland ungdomarna vanliga brottstyperna sedan 1995, då den första undersökningen bland elever i årskurs nio gjordes. Bland de brottstyper som minskat mest fram till 2011 är stöld/snatteri i affär (där andelen ungdomar som begått sådana brott minskat från 37 till 18 procent) och skadegörelse (från 46 till 25 procent). Den andel ungdomar som uppger att de förstört något med flit, till exempel en gatlykta, har minskat från 32 till 16 procent. Andelen som uppger att de klottrat har minskat från 32 till 17 procent”.

Dagens skötsamma ungdom, alltså! Och Sokrates var en gnällspik. Ironiskt nog dömdes han av senaten till att tömma en dödlig giftbägare för brottet ”förledande av ungdomen”. Ridå.

Konsten: Ännu en rymdillustration (den i förra krönikan visade en magnetar) och här är en konstnärlig framställning av ett svart hål. (Eller är det kanske kapitalismens ekonomi som avbildas?) Svarta hål suger.


svartha%cc%8al

Bild courtesy Wikimedia Commons.

***

Övrigt: Koranen, liksom alla religiösa urkunder, ska granskas kritiskt. Men det har sagts många dumheter här av folk som minst av allt är teologer. Främst är det Profetens äktenskap med en minderårig för 1.400 år sedan, helt främmande för moderna människor, som man riktar in sig på. Men Jungfru Maria var antagligen inte mer än 12 år och Josef närmare 90. På den tiden var det en icke-fråga. Det är det inte idag, men varför inte diskutera religionen istället? Själv är jag helt nöjd med inspirationen från Upanishaderna och i övrigt tycker jag man ska försöka tänka självständigt. Vilket särskilt islamofober och andra rasister har svårt för! Vidare läsning: https://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2012/sep/17/muhammad-aisha-truth

***

Love, Peace & Understanding — Anarchy is Order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 8 januari, 2017 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: