Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #438. Försvara ockupationen av Högdalens Folkets Hus!

Världen: Alla svenskar är invandrare.

I tidskriften Nature publiceras fynd av skandinaviska forskare som visar att herdefolket Yamnaya från Kaukasus med sin laktostolerans invandrade till och befolkade Europa under bronsåldern. Så – vi är alla invandrare, även de Sverigedemokrater som dricker mjölk.

Sverige: Folkets Hus attackeras.

Det ockuperade huset i Högdalen attackeras just nu (onsdag f.m.) av polis. Man vädjar till allmänheten om juridiskt bistånd.

Gruppen Högdalens vänner skriver: ”Vi har precis fått veta att bakom vräkningen ligger Stockholm stad, inte kronofogden. Den nya röd-grön-rosa majoriteten vräker folkets hus, boplats för många och för protester mot privatisering (etymologiskt från latinska privare =beröva)”.

Kommunen har tidigare ägt det f.d. skolhuset och moraliskt sett tillhör det nu – i sitt oanvända tillstånd – folket. Men då vill Makten och/eller Det Privata (byggbolaget Veidekke, som har gentrifiering som affärsidé, i detta fall) röva det från allmänheten enligt känt mönster. Ockupationen har pågått i tre veckor och fått stort stöd både lokalt och ute i landet. Skäms Veidekke, skäms polisen! Tomma hus är allas hus och därmed basta.

HögdalenPolisen har kommit med motstridiga uppgifter: än har byggnaden tömts vid middagstid och än har ockupanterna fått en tidsfrist till 18.00…Här skriver Stockholms Fria om situationen.  Och här berättar 25 av ockupanter själva om det skandalösa fulspelet bakom försäljningen av huset. DN berättat om ockupationens vardagsliv, före polisattacken, här. Om det statliga våldsmonopolet lyckas utrymma lokalen har Högdalens Vänner ändå gjort en bra och uthållig aktion med mycket uppmärksamhet på problemet privatisering/gentrifiering/lokal- och bostadsbrist.

Malmö/Lund: Akut läge på akuten.

Beslutet om stängning nattetid (!) har överklagats. Vi föreslår att man gör som i Årjäng och på andra håll i landet: Höj sjuksköterskornas löner till 50.000 så försvinner personalbristen direkt. Det går inte att ha en akutmottagning som är stängd!

Konsten: Min topplista på konstverk är nu 15 nr stark och det blir svårt att sluta… Kom gärna med synpunkter!

Dagens ordförklaring: Defenestration.

Defenestration (från latinets de- ”från” och fenestra ”fönster”) innebär att slänga ut någon genom ett fönster. Uttrycket myntades i samband med defenestrationerna i Prag, där den andra var en del av upptakten till Trettioåriga kriget. Protestanterna i Prag ville 23 maj 1618 bygga en kyrka på en tomt ägd av kungen, men katolikerna påstod att tomten ägdes av kyrkan. Denna konflikt ledde till att den ena parten kastade ut den andra genom ett slottsfönster i det rum där tvisten skulle diskuteras. Trettioåriga kriget hade börjat.

Boktipset.

Norman Hampson: Upplysningen. En analys av dess attityder och värden. Symposion 1993. En mycket bildande bok av hög densitet. Låt inte Upplysningen gå förlorad till blöjliberalerna!

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 juni, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com