Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

”FÖRST SOM TRAGEDI, SEN SOM FARS”. KARL MARX FICK RÄTT.

Tv-komiker blir ny president i Ukraina. I Ukraina vinner utmanaren och tv-komikern Volodymyr Zelenskyj presidentvalet. Trots att rösterna inte är färdigräknade stod det klart redan i går kväll efter det att den sittande presidenten Petro Porosjenko erkänt sig besegrad.

Ukrainarna har röstat för förändring
och det med en mycket tydlig och sällsynt enig röst. I dag på morgonen räknades fortfarande rösterna men tendensen var tydlig, det är en jordskredsseger. Petro Porosjenko erkände sig snudd på omgående besegrad. – Kära ukrainare, nästa månad slutar jag som president, det har en majoritet i landet bestämt och det accepterar jag, sa Petro Porosjenko, som la till att den nya presidenten kommer att möta en stark opposition.

Nu väntar en prövningens tid
för Volodymyr Zelenskyj som tillträder som president med en enorm och mångfacetterad bukett av förväntningar från väljare över hela Ukraina. Som någon form av slut på kriget, bättre ekonomi, och att han ska uppfylla löften om att bryta ner den systematiska korruptionen. En enorm utmaning. Men snart kan Volodymyr Zelenskyj i alla fall byta ut titeln tv-komiker mot president, rapporterar SR.

Fortsatt tragikomedi i tv-rutan alltså. Som Karl Marx sa en gång: ”Historien upprepar sig, först som tragedi, sen som fars”. Tragedin var den högerextrema statskuppen i Kiev 2014, farsen var tv-komikern Zelenskyj som president 2019. Marx hade rätt, som vanligt. Erkänn Donbass som självständig republik och rensa ut alla nazister och högerextremister – sen kan vi kanske kosta på oss ett småleende. Eventuellt.


marx

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 april, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: