Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MARINA GINESTA’.

Marina Ginestà i Coloma, (1919-2014), var en veteran från det spanska inbördeskriget. Hon blev känd genom ett fotografi av Juan Guzmán på taket av Hotel Colón i Barcelona under militärupproret i juli 1936. Det är ett av de mest berömda fotografierna från kriget.

Ginestà föddes in i en arbetarklassfamilj som emigrerat från Spanien till Frankrike. Hennes föräldrar var båda skräddare med vänstersympatier: Empar Coloma Chalmeta, från Valencia, och Bruno Ginestà Manubens, från Manresa. Familjen flyttade i början av 1930-talet till Barcelona, där Ginestà organiserade sig tillsammans med andra kommunistiska ungdomar. I juli 1936 anlände hon till Hotel Colón för att arbeta som översättare och maskinskriverska för Mikhail Koltsov, en korrespondent för den sovjetiska tidningen Pravda

Senare blev Ginestá kritisk till stalinisterna. Hon engagerade sig i det anti-stalinistiska POUM (där även författaren George Orwell var medlem) och det anarkosyndikalistiska CNT.Ginestá sårades under kriget och evakuerades till Montpellier. När nazityskland ockuperade Frankrike flydde hon till Dominikanska republikendär hon gifte sig. 1946 var hon tvungen att fly igen, hon gifte sig med en belgisk diplomat och återvände till Barcelona. 1978 flyttade hon till Paris.


Unknown-2.jpeg

Ginestà själv såg det berömda fotografiet (ovan) först 2006. Foto courtesy Juan Guzmán


Källor.

Marina Ginestà – obituary” (på en-GB). The Telegraph. 8 januari 2014. ISSN 0307-1235

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 8 mars, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com