Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #91

SD-gate och folkhumorn

Världen

Klimathotet förvärras: 2050 kommer vissa delar av jorden vara obeboeliga om inget görs. Roten till det onda om ni frågar mig är kapitalismens produktionsordning. Så det är en fråga om mänsklighetens överlevnad om vi lyckas avskaffa kapitalismen och ersätta den med ett frihetligt, socialistiskt, ekologiskt system!

Dagens citat: ”Kapitalismen kan inte ‘övertygas’ att begränsa tillväxten mer än en mänsklig varelse kan ‘övertygas’ att sluta andas. Försök att implementera ‘grön’ kapitalism, att göra den ‘ekologisk’ är dömt av systemets natur ty det är ett system som kräver oändlig tillväxt.”      — Murray Bookchin

Sverige

Krismöte hos SD

Hela nätet driver nu med SD på en mängd kreativa sätt. Det verkar vara den nya folkrörelsen! Här finns fler roliga anti-SD-bilder:

http://nyheter24.se/nyheter/internet/732149-jarnror-star-wars-och-absolut-rasist-sa-driver-natet-med-sd
http://www.facebook.com/ToppkommentatorPaAftonbladet

En förundersökning har inletts gällande tre typiska sverigedemokratiska toppolitikers agerande i samband med ett visst bråk 2010. Överåklagare Mats Åhlund uppger till Expo Idag att förundersökningen kan leda fram till åtal för tre brott som alla kan leda till fängelse (Expo).

Vi hoppas svenska folkets dom blir hård i valet 2014. Redan nu ser vi också resultatet av Allianspolitiken. Ett par exempel:

* Hittills har drygt 62 000 personer utförsäkrats. (AB).
* Allt fler familjer vänder sig till stadsmissionen för att få hjälp med mat. (SvD).

Lean production på Trafikverket

Trafiksäkerhetsverket har bestämt att övergångsställena för fotgängare ska avskaffas. Nej, det är inte ett skämt. Orsaken ska vara att det sker lika många olyckor på de vita strecken som utanför. Jaha… men om bilisterna är hänsynslösa – varför då straffa fotgängarna? Jo, olyckorna är fotgängarnas fel (även dom utanför de vita strecken får man förmoda) – och nu kommer förklaringen. ”Dom vita strecken gör att man slappnar av”. Aha! Fotgängarna går i ultrarapid, en del stannar mitt i gatan och mediterar, andra kanske tar med en stol och sätter sig och dricker kaffe på de vita strecken. Inte bra alls för trafiksäkerheten. Låt dom stanna på samma sida av gatan, det kostar mindre. Ja man förstår att det är dyrt med vita streck. Men om det ska sparas in på den kostnaden säger vår vän revisorn,  kan man kanske börja med att ta bort vartannat streck? Och förresten går folk omkring alldeles för mycket. Det sliter bara på det dyra underlaget i onödan. Stanna hemma, det är säkert!

Från vanligtvis felunderättat håll har vi fått veta att Brandkåren ska avskaffa brandsläckarna. Statistiken visar nämligen att det brinner lika ofta i hus som har brandsläckare som i hus som saknar sådana. Folk slappnar av helt enkelt – och så börjar det brinna. De indragna brandsläckarna ingår i projekt Lean production, division Hela huset brinner, hoppsan. Vid utryckning tar vi numera kreditkort.

Malmö/Lund

Saluhallen i Lund uppfördes 1909, en vacker byggnad med tidstypisk takkonstruktion i järn.  Sen dess har den renoverats åtskilliga gånger. Den senaste ombyggnaden är nu klar, med inglasning och allt. Bygget som blev 25 miljoner dyrare än planerat, 153 miljoner, öppnar nu för allmänheten.

Jag vet inte vad jag ska tycka – det är bra att Saluhallen inte revs 1969 tack vare Saluhallens Vänner och Lunds Allaktivister. Men då gällde arkitekten Ivo Waldhörs förslag: att bygga om Saluhallen till Allaktivitetshus. Så blev det ju inte. Tvärtom.  Istället revs det närliggande provisoriska Allaktivitetshuset Västra Mårtensgatan 5, som var Sveriges första husockupation 17-20 maj 1969. Det borde åtminstone finnas en minnesplakett där på det nya skrytbygget!

Och än idag behövs det ett Allaktivitetshus. Mera nu än någonsin, faktiskt. Men i det samhälle vi har är det viktigare med  delikatesser för överklassen än med social gemenskap för folket.  Ska vi ändra på det, tycker ni?

Saluhallen från Mårtenstorget,  i vinterskrud. Foto Wikimedia Commons/public domain

3 kommentarer på “Krönika #91

 1. Drew Maravilla
  14 december, 2012

  I just want to tell you that I am very new to blogs and honestly loved you’re web page. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You surely have really good article content. Thanks a bunch for sharing your blog.

  Gilla

 2. bngsports.org
  8 oktober, 2017

  I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I am quite sure I will learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 november, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: