Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KRÖNIKAN 10-11/5 2022.

USA: Abortförbud är nära förestående om inte demokraterna ändrar kurs snabbt. Ett läckt utkast till SCOTUS-beslut tyder på att domstolen planerar att häva Roe v. Wade, vilket tillåter stater att förbjuda abort. Svaret från demokraterna borde vara uppenbart: gå utanför Högsta domstolen och kräv federal lagstiftning som kodifierar rätten till abort (Jacobin Magazine),

Sverige: Roger Richthoff har varit Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson fram till november förra året. Expo avslöjade att han på Facebook spridit en antisemitisk pro-rysk desinformationsvideo där Ryssland tackades för invasionen av Ukraina. I dagarna uppmärksammade Ekot att Roger Richthoff anslutit sig det etnonationalistiska och antimuslimska partiet Alternativ för Sverige (Expo 4/5  2022.).

Anarkism.info: Dagens polis skyddar morgondagens Hitler. Polisens sociala-medie-aktivister har skapat en talking point kring fantasin om att de skyddar allas rätt att fritt utrycka sina åsikter. Likt sanna liberaler proklamerar de att de kanske inte håller med de demonstranter som kritiserar polisens övervåld, men att de är beredda att riskera liv och hälsa för både nazisters rätt att bränna böcker lika väl som att människor ska få protestera mot att polisen skjuter skarpt in i en folksamling. I polismyndighetens ögon finns det nämligen ingen värdeskillnad däremellan. Men är det verkligen skydd snuten ägnar sig åt eller är det egentligen bevakning?

Polisaktivisten Peppe Larsson ironiserar på twitter över att människor han kallar vänsterextrema demonstrerar mot polisens övervåld eftersom demonstrationen i Malmö bevakades av polis. Demonstrationen i Malmö var inte tillståndsgiven, alltså hade ingen bett polisen att vara där utan deras närvaro var deras eget initiativ.

Med tanke på att polisen sköt 3 personer i Norrköping är polisens närvaro knappast önskvärd vid en demonstration mot polisvåld. Solidariteten och den inbördes hjälpen mellan kamrater är också ett bättre skydd och min erfarenhet är att det ger en större känsla av trygghet. Polisens beskydd kan också snabbt, och godtyckligt förvandlas I polisiär repression. Ett tydligt exempel på det är Göteborgshändelserna 2001. I närtid har anarkistiska demonstranter behövt och lyckats ingripa för att frita kamrater från polisära kidnappningsförsök. Polisen kan alltså lika gärna vara en aktör som en social rörelse behöver skydda sig ifrån.

Peppes och andra twitterpolisers ironiska hot takes för med sig en bitter bismak för den som engagerar sig för frihet och alla människors lika värde, i den senkapitalistiska samtiden. Jag förstår dock att det är ett perspektiv som Peppe Larsson har svårt att ta in.

Mona Sahlin (hennes Samordnare-karriär var som en splatterfilm) tycker i en DN-intervju att ”det är bra att arbetarklassens minskar”. Och att kapitalistklassen därmed ökar; hon tycker det men säger det inte rent ut. Så det var vad sosseriet gick ut på! Men hon har lyckligtvis fel – fråga sociologiprofessor Göran Thernborn. Arbetarklassen ökar och den kommer förr eller senare att krossa kapitalet.

Lund: Vi känner ett särskilt ansvar för ukrainska akademiska flyktingar och välkomnar dem, säger Anders Almgren (S) i Lund. Staffanstorps kommun vill bygga hundratals bostäder i Höjeådalen, med Europas bördigaste mark, vilket skulle förstöra detta strövområde för Lundaborna för evigt. Stopp och belägg! Protestera! Agera! Ockupera!

I övrigt anser jag att gräddfilen med privata sjukförsäkringar ska bort, omedelbart!

Konsten: Sara-Vide Ericson gör succé på Kulturhuset Sthlm med – måleri! (DN/Expr.) Det är vad människor vill ha och längtar efter. Måleriet lever, minimalistisk konceptkonst på väg ut?

Boktips: 

* Carl-Göran Ekerwald: Frihet Jämlikhet Broderskap. Ett försök att förstå franska revolutionen. R&S 1988. Den i särklass bästa, mest ingående analyserande och radikalaste bok jag läst i ämnet!

* Emma Goldman: Den dansande agitatorn. Red. Anita Goldman. Federativs 1980. Ett urval artiklar med kommentarer. Klassiker! Det hon t.ex. skriver om svartsjuka som kontrarevolutionär (till skillnad mot kärlekssorg) är ännu giltigt men tyvärr sällan praktiserat.

* Eriksson / Gertten: Skånes rockhistoria 1957-1977. Allt finns med: Risken Finns, Peps, Club West, Folk å Rock, husockupationerna, Kulturmejeriet, Konst-och Hantverkshuset, Radio Syd etc. Nostalgitrippen par preferance!

* Robert Brasillac: Kärleksnatt. I: Häggqvist (red): Eroticon, s. 214. Vacker erotik. Behövs!

***

Citatet: ”Verklig frihet är frihet till någonting, den är positiv.” – Emma Goldman. 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 10 maj, 2022 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com