Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FÖRDÖM ISRAELS VÅLD!

Den amerikanska kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez, allmänt benämnd AOC, kritiserade USA: s president Joe Biden för hans kommentarer tidigare på onsdagen att Israel har ”rätt att försvara sig” mot raketer som skjutits från Gazaremsan.

Ocasio-Cortez twittrade att dessa typer av uttalanden, med ”lite sammanhang eller erkännande av vad som utlöste den senaste ökningen av våld … avhumaniserar palestinier och antyder att USA kommer att titta åt andra hållet på kränkningar av mänskliga rättigheter” (Al-Jazeera).

***

Israel begår ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt genom att fördriva palestinier från sina hem och låta bosättare flytta in. Internationella påtryckningar är absolut avgörande för att familjer som i generationer bott i Jerusalem inte ska fördrivas och lämna plats åt ännu en illegal bosättning. Vi kräver:

Att den svenska regeringen skyndsamt och kraftfullt agerar för att förhindra ytterligare etnisk rensning av palestinier från Jerusalem.

Att Sverige i EU verkar för att associationsavtalet mellan EU och Israel upphävs tills dess att Israel följer avtalets klausuler om mänskliga rättigheter och internationella konventioner.

Palestinska familjer i Östra Jerusalem står inför akut hot om tvångsförflyttning och vräkning från sina hem. Ögonvittnen beskriver situationen i stadsdelen Sheikh Jarrah som en krigszon, där israeliska styrkor och beväpnade bosättare misshandlar och trakasserar palestinier.

Sedan Israel annekterade Östra Jerusalem 1967 har den israeliska staten liksom bosättarorganisationer gjort anspråk på palestinskägd mark och, med stöd av Israels diskriminerande lagstiftning, vunnit flera rättsliga strider för att vräka palestinier från sina hem i området. Just nu står 195 palestinier, däribland många barn, inför omedelbart hot om vräkning. Andra boende i Östra Jerusalem är rädda att de snart kommer att möta samma öde.

— Palestinagrupperna i Sverige (PGS).

***

Konsten: Palestina.

***

Citatet: ”Mina hjältar har alltid dödat kolonisatörer” — Leila Khaled, PFLP.

***

2 kommentarer på “FÖRDÖM ISRAELS VÅLD!

 1. Leif
  14 maj, 2021

  Är det lönt att ställa krav vi aldrig någonsin kan infria? Det finns bara en lösning i denna frågan. Staten Israels upplösning. Totalt. Omedelbart. Kompromisslöst

  Gilla

  • Konst & Politik
   14 maj, 2021

   Du har helt rätt. Israel var ett kolonialt företag redan från början och borde aldrig kommit till på palestiniernas mark. USA gjorde samma sak med indianerna och bland annat därför är de så förstående och så goda vänner.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 14 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: