Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

EDVARD MUNCH: BIOGRAFI.

En mycket stor andel bildkonstnärer var och är anarkister. Edvard Munch föddes den 12 december 1863 och är känd som en mästerlig målare och grafiker. Han föddes i Adalsbruk, Norge och växte upp i Kristiania (numera Oslo). Hans favoritsyster och mor dog båda av tuberkulos när han var väldigt ung och hans far inpräntade i de återstående barnen rädslan för att synda. Om de syndade insisterade han på att hans barn skulle komma till helvetet. År 1881 skrev han in sig på Kungliga Konsthögskolan i Kristiania. Även om han var influerad av postimpressionisterna, var hans ämnesval symbolism, att skildra en sinnesstämning snarare än en yttre verklighet.

År 1889 målade han ett porträtt
av Kristianiabohemens ledare, Hans Jaeger. Jaeger kände en rad radikala anarkister, vilket starkt påverkat Munchs konstnärliga plan. De radikala anarkisterna tillförde Munch idén om att verkligen uttrycka ”självet”. Munch ville med Jaegers idéer presentera verkliga närbilder av den moderna individens förhoppningar och plåga. Han insåg sin egen kamp mellan de två och bestämde sig för att måla sitt eget liv.

Han såg sig inte som en impressionist eftersom han var intresserad av att visa emotionella sinnestillstånd i stället för en slumpmässig del av verkligheten. Hans mest berömda verk Skriet målades 1893. Han använde en minimal bakgrund för sina främre figurer för att betona frontalfigurernas känslomässiga tillstånd. Han använde ofta stora, svepande penseldrag i expressionistisk anda. På Union of Berlin Artists 1892 ställde han ut sitt arbete, men det skapade en sådan kontrovers att den stängde inom en vecka. Vid sekelskiftet började han experimentera med nya medier (fotografering, litografi och träsnitt).

På hösten 1908 blev hans ångest besvärlig
och han togs in på Dr. Daniel Jacobsens klinik. Terapin förändrade hans personlighet och han blev mer färgstark och mindre pessimistisk i tillvägagångssättet för sin konst. Nazisterna betecknade hans arbete som ”degenererad konst” och tog bort hans arbeten från tyska museer vilket sårade honom djupt. Han dog den 23 januari 1944 i sin egenbyggda studio på Ekley Estate, bland 1000 målningar, 15 400 bilder, 4500 teckningar och akvareller och sex skulpturer, i Oslo. Edvard Munchmuseet med hans œvre är sedan dess Norges prydnad. Han betraktas som en av de största konstnärerna inte bara i sin samtid utan också i konsthistorien – likt van Gogh. Endast Odd Nerdrum bland dagens norska konstnärer når hans verkshöjd.

Citat: ”Nu saknas bara ett litet fel för att målningen ska bli riktigt bra”.


Edvard_Munch_-_Melancholy_(1894)

Courtesy Edvard Munch:Melankoli, opd 1895.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 maj, 2019 av i * EDVARD MUNCH., * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: