Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RISE UP 4 ROJAVA!

Rise up 4 Rojava! Snabba och bestämda spontana demonstrationer i Basel och Zürich mot Turkiets attacker i södra Kurdistan. Vi samlades på kvällen den 10 februari 2021 i Zürich och Basel för att reagera på de nya attackerna från den turkiska armén i södra Kurdistan. Krigshandlingarna i Turkiet riktar sig mot hjärtat av befrielsesrörelsen, vi står här skuldra mot skuldra med den och är säkra på att gerillorna kan ge ett adekvat svar. För oss som ett motståndsnätverk och en del av den internationella kampanjen Riseup4Rojava är det självklart att när Medya Defense Areas, Shengal, Basur, Bakur eller Rojava attackeras, agerar vi. Vi visar vår direkta solidaritet med kampen mot kapitalism och imperialism. 

Turkiet kan bara föra sitt förintelseskrig under skydd av de imperialistiska makterna. Den fascistiska Erdogan-regimen fick nyligen grönt ljus för den nya kampanjen i Bagdad, Erbil och Berlin. Det är uppenbart att de imperialistiska makter som har terroriserat regionen i årtionden också godkänner denna attack. I flera veckor nu har Turkiet gjort massiva krigsförberedelser i sydöstra gränsområdet mot Irak och norra Syrien (Rojava). Attackerna på Gare är en del av en storskalig offensiv mot den kurdiska befrielsesrörelsen och mot de självstyrande områdena i Shengal och Rojava.

På grund av den turkiska arméns massiva förberedelser för krig längs sydöstra gränsen måste vi göra ytterligare attacker. Så nu är det dags att vara aktiv och revolutionär. Försvara framryckningarna i bergen, i Shengal och Rojava! (widnet.org).

***

Vaccinfusket i Sverige, lista.

Norrtälje kommun. Kommunala chefer vaccinerades före riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: Allianspartierna.

Nässjö kommun. Kommunala chefer vaccinerades före vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: S, KD och C.

Eskilstuna kommun. Kommunala chefer och deras familjer vaccinerades före vård- och omsorgspersonal och riskgrupper. I skrivande stund har minst tjugo fall av vaccinfusk förekommit i kommunen. Politiskt styre: S och M.

Halmstad kommun. Ett tiotal kommunala chefer vaccinerades före riskgrupper och omsorgspersonal. Politiskt styre: Allianspartierna.

Vingåkers kommun. Kommunala chefer och administrativ personal vaccinerade sig själva före prioriterade grupper. Politiskt styre: S, C, KD och MP.

Stockholm. Personer i ledningen för Karolinska vaccinerade sig själva innan riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Flera kommunala chefer har blivit avstängda på grund av vaccinfusk. På Stiftelsen Stockholms sjukhem har fem av 13 höga chefer vaccinerats före personalen. Politiskt styre: Alliansstyre och MP.

Laholms kommun. Kommunala chefer vaccinerade sig själva före riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: Allianspartierna, MP och Trygghetspartiet.

Bodens kommun: Socialchefen och hennes polismake vaccinerade sig själva före riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: S, C, MP och Sjukvårdspartiet.

Mörbylånga kommun. En högt uppsatt kommunchef vaccinerade sig själv före riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: S V och C.

Örebro kommun. Kommunal chef vaccinerade sig själv före vård- och omsorgspersonalen. Politiskt styre:. S C och KD.

Upplands Väsby. Kommunchefer prioriterades före utsatta riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: Allianspartierna och Väsbys Bästa.

Malmö kommun. Chefer och administrativ personal på SUS i Malmö vaccinerade sig själva före personal som vårdar covidpatienter. Politiskt styre: S och L. Regionen styrs av Allianspartierna.

Kiruna kommun. Fyra kommunala chefer har vaccinerats före riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Politiskt styre: C, M, KD och Sjukvårdspartiet.

Håbo kommun. Kommunala chefer vaccinerade sig själva före vård och omsorgspersonal. Politiskt styre: Alliansen och MP.

Helsingborgs kommun. Chefer inom sjukvården vaccinerade sig själva före vårdpersonal som arbetar nära patienterna. Politiskt styre: Allianspartierna. Regionen styrs av Allianspartierna.

Aneby kommun. Två kommunchefer vaccinerade före riskgrupper och vård och omsorgspersonal. Politiskt styre: Allianspartierna.

Karlsborgs kommun. Cheferna inom äldreomsorgen tog vaccinet för omsorgspersonalen så att personalen blev utan. Politiskt styre: Allianspartierna.

Borås: Cheferna inom NU-sjukvårdens ambulansverksamhet vaccinerade sig själva före personalen som arbetar nära patienterna. Politiskt styre: S, MP, C och L. Regionen styrs av Allianspartierna och MP (Aktuellt Fokus).

***

En direktör har inkomster som motsvarar drygt 60 industriarbetare. Det visar LO-rapporten ”Makteliten – håller ställningarna. En studie av inkomstutvecklingen för makteliten perioden 1950–2019”. Jämförelsen är baserad på inkomsterna för 50 vd:ar i svenska storföretag respektive den genomsnittliga årsinkomsten för industriarbetare 2018 (Ta tillbaka Välfärden).

Konsten: Banksy.

***

Citatet: ”Mitt helhetsintryck är att här ser vi människor som på djupet förändrar sociala relationer av alla livets aspekter; ekonomi, politik och miljö. Det finns ett åtagande att förändra hur samhället är organiserat helt så att varje person, i alla livssfärer, känner att de har kontroll, har ett ord, får makt och får delta i de beslut som påverkar vardagen”. — Debbie Boochin (Murray Boochins dotter)  om Rojava.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 11 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: