Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #873. Rasroligherna i USA.

Världen: Rasoroligheterna i USA fortsätter att trappas upp. Tre maskerade män klädda i svart har skjutit tre poliser till döds och skadat tre andra i Baton Rouge i Louisiana i USA. Ett hus där någon eller några av gärningsmännen har barrikaderat sig har omringats av polisen.

Världen: Hans Norebrink recenserar boken Lawrence M. Krauss: ”A universe from nothing”. Det är svårt att föreställa sig ett tillstånd av ”ingenting” strax före Big Bang. En ”skapelse” kunde vara förklaringen på att ingenting övergår i någonting, men jag lutar mer åt Veda-skrifternas syn på universums cykliska utvidgning och sammandragning. Tillståndet före Big Bang kunde vara slutpunkten på en sådan sammandragning, Big Crunch, då bara en enda singularitet återstår. I denna enda punkt fanns litet mer materia än antimateria, och så var processen igång igen med inflationen av universum och uppkomsten av tiden, rummet och elementarpartiklarna. Universum utvidgas än idag, men det kommer att vända till sin motsats, och så fortsätter det. Detta är ingen säker kosmologisk kunskap men ganska plausibelt enligt mig.

Sverige: Skogen borde nog inte ägas av privatpersoner och företag, funderar regeringens utredare Charlotta Riberdahl.

Helt riktigt. Men för detta uttalande fick Riberdahl nyligen sparken av regeringen. Nyliberala tankegångar är tydligen viktigare än skogen och naturen. Ännu en blunder av MP. Skogen är inte en vara som andra och ska vara i hela samhällets vård, inte superexploateras och förstöras av privata vinstintressen. All heder åt Riberdahl som vågade svära i kyrkan. Hennes avsättning är helt oacceptabel. Skäms, regeringen!

Malmö/Lund: Ingrid Ledebo är nöjd ordförande i Lunds botaniska trädgårds första vänförening, Botans vänner, som växer hela tiden. Hur stor har föreningen Botans vänner blivit?– Vi är nog uppe i 250 personer. Det droppar in några nya medlemmar varje vecka. Det är riktigt bra för att vara mitt i sommarn när vi inte har några speciella aktiviteter. Vi började med en liten interimsstyrelse och har jobbat väldigt mycket på fem personer. Nu behöver vi vidga den aktiva kretsen och aktivera fler som kan komma med i arbetet (SDS). Just nu är Botan som allra ljuvligast.


botan

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: