Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #817. Per Gudmundssons betydelsefulla obetydlighet.

Världen: Det ska bli ”svårare” för terrorlistade (!) amerikaner att köpa skjutvapen sägs i ett förslag som nu diskuteras i senaten i USA. Mycket försiktigt formulerat bland annat med tanke på Orlandomassakern. Något allmänt vapenförbud verkar långt borta.

Sverige: Debatten om Göteborg 2001 fortsätter som i trance. Per Gudmundsson/svd ljuger som en häst travar både för sig själv och andra – han vill försvara att han blev renegat, men händelserna i Göteborg greppar han inte, åtminstone inte utan de slappaste konspirationsteorier.

Det gör däremot Anders Svensson/zaramis som var där hela tiden och som har skrivit ingående och sakligt om händelserna gång på gång under åren som gått sedan dess. Att polisen orsakade oroligheterna är numera vedertaget och man insåg det själva (och försökte därefter byta taktik, med varierande resultat). Vänstern hade inte kunnat agera så mycket annorlunda i den igångsatta dynamiken och det är en myt – ett önsketänkande från liberalt håll – att Göteborg 2001 skadade vänstern. Fysiskt ja, Hannes Westberg inte minst, men inte politiskt.

Kampen fortsätter med oförminskad styrka än idag – till Per Gudmundssons förtrytelse kan man förmoda – men i den världsomspännande radikala vänsterrörelsens kamp är han inte värd ett kommatecken till i sin betydelsefulla obetydlighet.

Sverige: Utsläppen från transporter måste minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010 års nivå vilket kan bli möjligt med nya styrmedel och utveckling av teknik. Gång, cykel och kollektivtrafik ska exempelvis göras normgivande vid stadsplanering och det måste bli lättare att välja buss och tåg. Stat och näringsliv behöver samverka bättre för att minska utsläpp inom järn- och stålindustri (ÖP). Nedan bilden på Rosenbadsaktionen mot Vattenfalls brunkolsaffär – den mest utsläppsökande åtgärden i mannaminne.


rosenbad

View story at Medium.com

Courtesy aktivisterna. Ni är bra!


Sverige: Bara brösten vann. DO:s så kallade tillsynsbeslut är vägledande för hela landet. I praktiken innebär det att badhus riskerar att bli föremål för DO-kritik om personalen säger åt eller avvisar en kvinna för att hon har bara bröst i simhallen (svt.se). Den specifika vikten av denna fråga (inte så stor) är emellertid en annan sak.

Malmö/Lund: Malmö högskola blir universitet. Upphöjningen av Malmö högskola var oväntad för rektorn på Lunds universitet. ”Det kom som en överraskning, måste jag säga” säger Torbjörn von Schantz (SDS). Ja,hoppsan. Vi får väl gratulera!

Konsten: Moder Jord.Tack till Svante Vanbart.


svante vanbart

Courtesy https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153834748494582&set=pcb.10153834782299582&type=3&theater

***

Övrigt: Nej tack, jag vill inte veta vad en insticksmodul är. En sorts hemul? Nej, jag vill inte aktivera Adobe Flash. Jag vill se inslaget – annars går jag någon annanstans. Jag vill lukta på rosor och dansa i månsken och därmed punkt.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: