Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

JAG ÄR TÖRSTIG!

SOHEIL ARABI: FOLKET VILL STÖRTA DETTA SYSTEM!

Lyssna. Lyssna. Detta är en fredlig demonstration; varför skjuter du på oss? Ingen har tagit ifrån dig vattnet; ingen har tagit landet ifrån dig! Varför skjuter du på oss? Vi säger att fredliga protester är en del av våra rättigheter. Vatten och mark tillhör våra rättigheter. Att leva är vår rätt! Vi säger att vi vill ha frihet, men regimen skjuter på oss! Varför visar de som ser folkets förtryck fortfarande inga lämpliga reaktioner, något lämpligt svar till solidaritet och fördömande av förtryck och dödande? Dessa trötta och förtryckta människor vill bli befriade från förtryck och tyranner. Folket vill störta denna okunniga och tyranniska regim. Det minsta folket kräver är den korrupta, destruktiva och tyranniska mullahregimens undergång. De som ignorerar folkets röst, de som blundar för dessa brott är medhjälpare till dessa slaktare! Lyssna. Lyssna. De ropar: ”Jag är törstig!” Och i stället för att ge tillbaka vattnet, som är deras rätt, är hjärtat genomborrat med kulor! Skåda. Skåda. Jorden är röd av blodet från de människor som ville ha liv och inte fick något svar utom kulor. Kulor, kulor och kulor!Igår var det Saddams kulor och raketer; idag är Khameneis fängelse, batonger och kulor. Sheyban. Avrättning. Kulor. Sheyban. Avrättning. Kulor.

Det var allt som hände oss! Det passerade. Det gick med fängelse och kulor, men vi förlåter det inte. För att hämnas våra barn kommer vi att kämpa tills denna vampyrregim har störtats! Och vet att denna intifada slutar i revolutionen! Detta uppror slutar med bara en sak, och det är frihet! Befrielse från centralism, fascism, kapitalism, teokrati, tillsammans med dess medbrottslingar! Vi vill inte ha en central regering. Vi vill inte ha förtryck och auktoritarism. Vi vill inte ha tyranni och dödande. Vi vill inte ha den religionssäljande bedragaren och en orättvis fördelning av rikedom. Vi har fått nog av diskriminering, oroligheter och okunskap! Vi har bara en önskan, som är livet! Ett normalt liv. Normalt liv betyder frihet, mänsklig värdighet, rättvisa och jämlikhet! Normalt liv betyder att svaret på ”jag är törstig” inte är kulor! Lyssna. Lyssna. Idag finns det bara ett sätt att bevisa din ära. Idag finns det bara ett sätt att bevisa din ära genom att störta detta monster som kallar sig det islamiska systemet.

—Soheil Arabi, 21 juli 2021, Rajaei-Shar-fängelset i västra Teheran. Källa: Anarchistnews.org  Övers. S. Jacobson 2021.

***

Några svenska (borgerliga) aktiviteter under 2:a världskriget.

1938 hade UD meddelat viseringsmyndigheterna att tyska judar tillhörde den grupp som Sverige inte ville släppa in i landet. I början av hösten 1938 framförde Svenska utrikesdepartementet önskemål att särskilja judars pass från övriga tyskars pass. Tyskland stämplade då ett rött ”J” i tyska judars pass så att man lättare skulle kunna avvisa dem vid gränsen (sv.wikipedia.org).

1939 tvingades alla utländska medborgare i Sverige, 20 000 människor, registrera sig och svara på om de eller deras föräldrar var judar. Uppgifterna lämnades till Utlänningsbyrån, där byråinspektören och nazisten Robert Paulsson skickade dem vidare till nazistiska organisationer i Sverige och till Gestapo i Tyskland (DN 00-11-13).

1940. Liberalen Paul Wretlind, ordf. (fp) Sthlm, finansierade attentatet mot Norrskensflamman 3/3 1940 med 5 dödade varav 2 barn. (Ulf Oldberg: Attentatet mot Norrskensflamman. Bonniers 1972, s. 15, 17 f., 135, 137, 164). Liberal svensk debut inom terrorismen!

1941. Sveriges ÖB Olof Thörnell hade en kärv och sarkastisk framtoning, och kallades allmänt LM (lustmördaren) inom Försvarsstaben. Thörnells tid som ÖB präglades av flera stora eftergifter till Tyskland och Thörnell själv ansågs allmänt vara tyskvänlig.Thörnell kritiserades av bland annat Torgny Segerstedt för att han 7 oktober 1940 mottog storkorset av Tyska örnens orden med ordensbrev undertecknat av Hitler.Thörnell beordrar att hundratals kommunister skall avskiljas från sina förband och deporteras till ”arbetskompanier” (koncentrationsläger) över hela landet. Även vissa syndikalister och radikala socialdemokrater drabbas (sv.wikipedia.org).

***

Konsten: Abdullah Suriosubroto (1878-1941): Indonesian Landscape.

***

Citatet: ”Den förste som inhägnade ett stycke mark och sa: ‘Detta är mitt’, och hittade de som var dumma nog att tro honom, han uppfann äganderätten och var grundaren av det borgerliga samhället och all världens misär”. — Rousseau.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 2 augusti, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: