Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DRA FÖRST!

Nederländerna. I det gentrifierade Amsterdam lovar en ny våg av husockupanter  att återta staden. I Amsterdam, där ockupationen av tomma byggnader gjordes olaglig 2010, har en ny generation av husockupanter genomfört djärvare och mer vågade handlingar och fortsätter den lokala traditionen att trotsigt ignorera förbudet. En del av en ny generation av husockupanter som har varit mest engagerade de senaste åren är Anarcha-Feminist Group (AFG). (Unicorn Riot).

Tunisien: Tunisier har uttryckt sin ilska offentligt i flera månader, men i november förra året, precis före tioårsjubileet för revolutionen som drog ner Zine al-Abidine Ben Ali 2011, blev den ilskan högre. Det kom nya protester i Kasserine, Gafsa, Sidi Bouzid, Jendouba, Gabes och andra huvudstäder i provinserna som känner sig glömda av myndigheterna (Le Monde Diplomatique).

Samantha Jenkins studerade ett antal typer av svampar i ett forskningsprojekt för sitt företag. Svampen hade ätit sig igenom plasten som var avsedd att förpacka den, bröt ner den och assimilerade den som vilken annan mat som helst. Hon arbetar nu med att utveckla stammen för att göra den ännu mer effektiv för att kunna hjälpa till att bli av med plastavfallet (BBC).

Svenska forskaren ska söka efter utomjordisk teknologi. Ett internationellt forskarteam har dragit i gång projektet ”Galileo” som genom teleskop, kameror och ny teknik ska söka efter teknologi från utomjordiska civilisationer. Svenska astronomen Beatriz Villarroel är med i projektet som hittills samlat in 15 miljoner kronor i privata donationer (ETC).

Konsten: Graffiti: Dra först!

***

Citatet: ”En av de märkligaste, och samtidigt kanske mest naturliga, sakerna som slagit mig dessa första dagar är den kollegiala stämningen mellan ledamöter från främst de andra partierna. Att komma direkt från valrörelsen och till detta är en i sanning absurd situation. Här kramas det och här skrattas det; ‘-oj, vad roligt att du kom in’ och ‘hur har du haft det på semestern’ ersätter de hårda ord som utväxlats i valrörelsen, som vore det hela en gigantisk släktträff. Från att ha varit svurna fiender i paneldebatter, på torgmöten och i TV-soffor verkar nu de flesta vara noga med att skilja på sak och person. Alldeles väldigt noga”. — Kalle Larsson, riksdagsledamot (v) .

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 1 augusti, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: