Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BLACK PANTHER PARTY ERSATTE POLISEN.

Strejk i världens största koppargruva. Med förkrossande majoritet – 2 164 röster för visavi elva röster mot – har fackföreningen i världens största koppargruva, chilenska Escondida, beslutat att gå i strejk. Oro väcks nu om höjda världsmarknadspriser på koppar (GP). Oron borde vara större för arbetarnas förhållanden; acceptera deras krav så kommer kopparproduktionen tillbaka, surprise.

***

Chicagos poliskår har skjutit ihjäl 12 minderåriga sedan 2013. Detta är det högsta antalet i USA. I veckan antogs staden en ny polisreform som innebär att utvalda civila medborgare nu ska få en inblick i organisationen av stadens poliskår, och därmed även kunna påverka hur den utformas. Detta efter flera års påtryckningar från gräsrotsrörelser (Arbetaren). Reformer duger inte. Defund the Police! ACAB. 

Alternativet till polisen kan i stället hämtas från Black Panther Partys organisering, skriver ”A World Wihout Police”: Black Panther Party och att bygga upp ett nätverk för snabb respons. En vanlig fråga som ställs mot polisavskaffande argument är ”Utan polis, vem kommer i fall av allmän nödsituation?” Även om polisen som svarar på en nödsituation ofta är mycket värre än ingen respons alls, som var fallet med mordet på Charleena Lyles, är det sant att brand, ambulans och räddningstjänster är avgörande för vår vardag. Men att avskaffa polisen innebär knappast ett stopp för nödsituationer: i själva verket, som historien om Black Panther Party visar, kan polisens avskaffande förbättra kvaliteten på akutvård och visa ett bättre sätt att reagera på nödsituationer.

***

Vänsterns återfödelse på det postsocialistiska Balkan. En ny vänster på Balkan kämpar mot den post-socialistiska situationen, katastroferna vid den kapitalistiska restaureringen och de kroniska kriser som drabbar den europeiska periferin (roarmag.org).

***

Vill vi frivilligt stiga in i fascismens råa och kalla verklighet? Vi har fått leva i fred och säkerhet i över 200 år. Sverige är visserligen inte perfekt, men i de flesta avseenden har vi det bättre än majoriteten av människorna på jorden. Ändå finns det nationalradikala politiker som vill rasera allt vi har och ersätta det med en auktoritär regim som undertrycker den fria åsiktsbildningen, undergräver demokratin och rättsstaten och tar varje chans att förtrycka sexuella minoriteter”, skriver Michael Pålsson i Magasinet Paragraf. Fimpa Jimpa!

Konsten: BPP.

***

Citatet: ”Naturligtvis var det många som upptäckte Amerika innan Columbus. Men de lyckades alltid tysta ner det hela”. — Oscar Wilde.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 1 augusti, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: