Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

CEMENTERA MERA?

Chefer borde inte kunna stänga fabriker när de känner för det. USA:s arbetslagstiftning är så fientlig mot arbetare att företagen kan packa ihop och sticka iväg bara för att undvika att hantera en fackligt organiserad arbetskraft. Vi borde inte ge arbetsgivarna detta atombombsalternativ – det underminerar helt arbetarklassens makt (Jacobin Magazine).

Cementa är i blåsväder. Man har fått nej till att bryta mer kalk i Gotlands känsliga natur och nu hotar man med att cementen tar slut och att inga vägar eller hus kan byggas, x antal jobb försvinner etc. En överdrift, säger experterna. Och är det verkligen mer cementering Sverige främst behöver? Cementindustrin är den största växthusgaskällan av alla och det finns andra material. En överdriven användning av cement är ett internationellt miljöproblem, särskilt vid kusterna. Asfalt, sten, glas, tegel, metall och trä har länge fungerat väl vid byggnationer och anläggningar och nya material utprovas dagligen. 1890-talets stenhus står fortfarande medan miljonprogrammens cementklossar redan måste rivas.

Konsten: CNT-FAI. Poster från Spanien 1936. För 85 år sedan genomfördes den viktigaste sociala omvälvningen efter 1917. Den har fått och kommer att få många efterföljare.

***

Citatet: ”Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning”. — Herbert Tingsten, i ”Nazismens och fascismens idéer” från 1965.

För att understryka detta självklara samband – som bl.a. Ivar Arpi (m) förnekar – kan vi avslutningsvis citera Hr Hitler själv: ”Vi står för upprätthållandet av privat egendom. Vi ska skydda den fria företagsamheten som den mest lämpliga, eller snarare den enda möjliga ekonomiska ordningen”. — Adolf Hitler. 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 29 juli, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: