Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ARBETARKONTROLL FUNGERAR!

Återtagna fabriker – en argentinsk framgångssaga. Att arbetare tar över företagen är inte bara ett utopiskt vänsterslagord. I Argentina blir de arbetarkontrollerade företagen nu allt fler och myndigheterna tvingas acceptera det (ETC). Detta är framtidsmodellen också för Sverige. Arbetarna ska äga och styra företagen genom löntagarfonder och arbetarråd och – vips! behövs inga chefer längre. Produktiviteten ökar, liksom den gjorde i Spanien 1936. Arbetarna själva är de som kan produktionen bäst. De tjänstepersoner som är på arbetarnas sida får hjälpa till med administrationen och kundkontakterna. I Venezuela finns liknande projekt och de kommer säkert snart på Kuba; en explosion av rådsmakt är vad som behövs där.

”Att tillsammans med mina arbetskamrater skapa vårt eget projekt – det har varit en stor resa för mig, som person,” berättar Edith Ferreyra på det nyligen återtagna Farmacoop. ”När det blir något problem ger ingen order, utan man bara löser det tillsammans, om det är något du kan fixa, eller jag kan fixa, det är inte så noga vems jobb det egentligen är. Jag hade aldrig föreställt mig att man kunde arbeta så.” (ETC). https://www.etc.se/kronika/vi-maste-lara-oss-ta-makten

SD-politikern från Hörby som anmälde Polhemsskolan i Lund till Skolinspektionen, som i sin tur lämnade ärendet till Lunds kommun, får inte gehör för sin kritik på någon punkt (Sydsvenskan 29/7). SD-diktaturen in spe skall slås tillbaka! Med alla medel. 

Konsten: Spanska Revolutionens (85 år i år) Mujeres Libres (Fria Kvinnor), affisch.

***

Citatet: ”Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egyptens land”. — Bibeln, 3 Mos 19:33-34. Lyssna, Ebba Busch!

***

Love, Peace & Understanding – Anarchy is Order.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 29 juli, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: