Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DIGITAL EXKLUDERING.

Den brittiska högerextremisten Tommy Robinson döms att betala över en miljon kr i skadestånd för förtal till en ung man med syrisk bakgrund (Expo).

Försvara den kubanska revolutionen! Ned med den imperialistiska blockaden – hands off Kuba! Nej till återinförandet av kapitalism – för mer socialism! Mot byråkrati – för arbetardemokrati och arbetarkontroll! (Revolution).

Digitaliseringen är exkluderande. ”Och det gäller inte bara åldringar, personer som tycker att det är svårt med teknik (och som inte kan välja att tala med en medmänniska i stället för att knappa in bokstäver och siffror i digitala fält), är synsvaga eller har något annat skäl att ha svårt för icke-muntlig kommunikation i vår vanligaste ”enhet”, som det heter. Även priset är exkluderande. Men vi kan inte lämna en digital underklass bakom oss. Det måste finnas utrymme för människor som inte kan, har råd eller inte vill sköta allt från inköp till kommunikation med myndigheter från en intelligent telefon”, skriver Lena Mellin i AB.

Jag upplever det också så. Man har lyckats göra det så infernaliskt krångligt att betala på nätet t.ex. och det är Klarnas och bankernas fel. Mitt visakort gäller numera bara i mataffären och på bussen. Kontanter accepteras nästan aldrig. Utan mobil är man utestängd från samhället och det gäller inte bara Kajsa Ekis Ekman och mig utan en hel generation. Men jag vill inte ha någon stressande mobil och än så länge är det faktiskt frivilligt. När blir det olagligt, liksom att vägra brevlåda redan är? Eller att i största allmänhet få vara ifred? Att vara social betyder inte att alltid tvingas vara tillgänglig för Staten.

Konsten: S. Jacobson: Potlatch. Opp 2010.

Potlatch2

***

Citatet: ”Det är litet märkligt att se så många unga människor avskärma sig från det autentiska livet med mobiler och iPods i öronen och helt uppslukade av videospel och media. Det står dom förstås fritt att göra det om det nu har något med frihet att göra men priset blir antagligen högt om man ska tillbringa sitt liv tillsammans med alla dessa teknikprylar”.  — Bob Dylan (f. 1941) i Rolling Stone 2009.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 juli, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: