Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

REVOLUTION OCH ROMANTIK.

Tunisien var ursprunget till den Arabiska Våren 2011. Nu är det nya oroligheter i landet. Polisen stormade Al Jazeera-kontoren i Tunis idag och utvisade journalister på order från rättsväsendet. Telefoner, bärbara datorer och annan utrustning beslagtogs under razzian, vilket journalister sade genomförts utan tillstånd för husrannsakan. (The Morning Star).

gatorna.info pågår en diskussion om Kuba, som för tillfället avhandlar ”revolution/romantik”. Alla revolutioner är bra, även de borgerliga eftersom de måste föregå den proletära enligt Marx. En revolution är alltså alltid bättre än ingen revolution, och det gäller såväl Frankrike 1789 som Kuba 1959. Innehållet och inriktningen bestäms av de som deltar. ”Realism” är allt för ofta en omskrivning av pessismism. ”Var realist, begär det omöjliga!” Så var det det här med ”revolutionsromantiken”. Ingen kan förklara vad felet är med romantik. Utan romantik vore alla anarkister leninister och det vore klart oromantiskt.

Stenkastning i demonstrationer är ju ett av liberalernas betingade hatobjekt. Men ”Stenkastande bönder räddade Gödelövs kyrka” skriver Sydsvenskan. På betryggande historiskt avstånd, vill säga. Stenhårt motstånd lönar sig! I alla tider. https://www.sydsvenskan.se/2021-07-25/stenkastande-bonder-raddade-godelovs-kyrka

Konsten: Gian Lorenzo Bernini: The Ecstasy of St. Teresa, Cornaro Chapel, 1647 – 1652. Effekten förhöjs av ett ljusinsläpp i taket. Romantiskt!

***

Citatet: ”Varför kastar inte flera sten?” — Yelah.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 juli, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: