Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SKYDDSLÖSA MÄNNISKOR SKA OCKSÅ BEHANDLAS MED RESPEKT.

Den kubanska revolutionens inriktning på jämlikhet och stöd till den antiimperialistiska kampen världen över väckte från första stund mäktiga krafters vrede. Och vreden har bestått. USAs alltjämt pågående blockad hotar att långsamt strypa Kubas ekonomi. Det är en kollektiv bestraffning av ett helt folk, och därmed ett brott mot folkrätten. Blockaden leder till lidande och död.

I Kuba mäts ditt människovärde inte av tjockleken på din plånbok. Vänlighet och omtanke, istället för konkurrens och egoism, gäller som norm i den kubanska vardagen. Landet har också satsat på en ekologiskt långsiktigt hållbar utveckling och är enligt Världsnaturfonden WWF det enda land i världen som lyckats kombinera det med ett högt HDI, Human Development Index. Kvinnor utgör ungefär hälften av parlamentsledamöterna. Kuba bekämpar målmedvetet och aktivt diskriminering, rasism och homo-/transfobi. 

Sedan 1959 har USA satsat enorma resurser på att störta Kubas regering, för närvarande anslås mer än 20 miljoner dollar årligen. Och Trump lovade att pressa Kuba än hårdare så att landets rikedomar kan återgå till miljonärerna i Trumps vänkrets. Vi behöver Kuba mer än någonsin i denna hårda tid. Det vore ett dråpslag mot alla progressiva ifall kapitalisterna lyckas återta kontrollen (Svensk-Kubanska Föreningen).

***

Hemtjänsten och trygghetslarmet i Lund bör vara gratis. Min personliga åsikt är att dessa behovsprövade tjänster liksom andra behovsprövade tjänster borde vara gratis – de behövande är oftast gamla, sjuka eller handikappade med låg pension. Själv har jag inte längre råd fast jag behöver det, och jag vet att väldigt många är i samma situation. Det blir åtskilliga tusenlappar för den minsta tjänst. Kommunen ska inte tjäna pengar på fattigpensionärer, den ska hjälpa dem med en skälig omsorg och levnadsnivå. Så – gör hemtjänsten och trygghetslarmet gratis och sänk exempelvis politikernas arvoden, där finns pengar att hämta.

Skyddslös.

Sydsvenskan kritiserar Överförmyndaren och med all rätt. Den saknar vederbörlig tillsyn och många skandaler med försnillande Gode Män har avlöst varandra. Den som behöver en God Man är totalt utlämnad till att denne är ärlig och verkligen vill hjälpa. Jag har själv anhållit om denna tjänst och känner mig faktiskt en aning orolig fast man borde känna sig trygg. Skyddslösa människor skall också behandlas med respekt.

Konsten: A<3.

***

Citatet: ”Historien kommer att frikänna mig”. — Fidel Castro.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 26 juli, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: