Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Peps Persson (1946-2021) RIP.

Jag har känt Peps sedan Blues Connection 1968 och Sweet Mary Jane 1969, hejat på honom på stan när han kom in från Vittsjö till Lund och varit en trogen publikdeltagare på hans konserter. Han var en sinnebild av sextiotalet och proggen. Den lille magre mannen med den enorma rösten. 1972 imponerade han på svarta bluesveteraner i Chicago. Därefter gjorde han en egen mix av reggae på skånska. Jag räknar honom som nr 1 eller 2 i världen på munspel. Hans texter var civilisationskritiska och antikapitalistiska och hans personliga stil var både excentrisk och gemytlig. Jag spelade ofta hans låtar när jag jobbade på India Däck. Alla gillade hans musik. ”Oh Boy!”.

Jag har skrivit om honom på denna blogg förut och transkriberat låten ”Håll ut!”. Och det har kommit ut en bok, Göran HolmquistPeps Persson: Spela för livet. (Bokpro 2020).

Peps. Den som inte känner till honom har i alla fall hört hans musik, tidlöst förankrad mitt i samhället. Det kommer aldrig att finnas någon som Peps Persson men hans musik är odödlig.

(Klicka på ”Watch on YouTube!)

Diskografi.

Solo

  • Blues Connection (1968)
  • The Week Peps Came to Chicago (1972)
  • Blues på svenska (1975)
  • Rotrock (1980) – No. 23 in Sweden
  • En del och andra (1984) – No. 49 in Sweden
  • Oh Boy (1992)

Peps Blue Quality

  • Sweet Mary Jane (1969)

Peps Perssons Blodsband

  • Blodsband (1974)
  • Hög standard (1975)
  • Droppen urholkar stenen (1976)
  • Spår (1978)
  • Fram med pengarna! (1988)
  • Spelar för livet (1993)
  • Röster från Södern (1994) – No. 1 in Sweden
  • Rotblos (1997) – No. 32 in Sweden
  • Äntligen! (2005)

Med Pelle Perssons Kapell

  • Fyra tunnlann bedor om dan (1977)
  • Persson sjonger Persson! (1982)

Compilations

  • Bitar 1968–1992 (1993) – No. 29 in Sweden
  • Oh Boy! – Det bästa med Peps Persson (2006) – No. 2 in Sweden

Singlar

  • ”Oh Boy!” (1992) – No. 43 in Sweden

***

En kommentar på “Peps Persson (1946-2021) RIP.

  1. Pumba
    27 juni, 2021

    Hans musik betyder mycket för så många. En inspiratör av stora mått. Maskin nr 1 och Maskin nr 2 som Ronny Åström respektive Peps gjorde ligger varmt om hjärtat.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: