Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GÖTEBORG 2001 REVISITED.

Israels vapen- och säkerhetsindustri utgör en inneboende del av dess apartheidregim och exporterar ockupationspolitik och ockupationsmetodologi över hela världen (roarmag.org). https://roarmag.org/essays/exporting-oppression-israels-profitable-arms-industry/

På 1960-talet hyllade man sina minoriteter i Kina, idag verkar man vilja utplåna dem. Amnesty International har sagt att Kina begår brott mot mänskligheten i Xinjiang, den nordvästra regionen som är hem för uigurerna och andra muslimska minoriteter, skriver BBC.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen firade nationaldagen med prickskytte på skottavla med uppsatta bilder på partiledare, journalister och personer med judisk anknytning (Expo). Kriminalisera Mordiska Motståndsrörelsen!

Det bästa man kan säga om Sydsvenskan är att den är ignorant på ett borgerligt vis. Den skrivs för de som slentrianröstar på Moderaterna (och L så länge de nu finns kvar) och att förakta (s) – i själva verket arbetarklassen – ligger nu som alltid i dess DNA. Drapan om Håkan Juholt (11/6) är det senaste exemplet; Per T. Ohlsson liknade honom ju en gång hånfullt vid Flexnes i en av sina maximalt överskattade ”analyser”. 

Däremot sägs i tidningen ingenting om Uppdrag Gransknings dokumentär ”De stulna barnen”, men så är också Ulf Kristersson (m) en av huvudfigurerna i denna jättelika och närmast oöverskådliga skandalhärva. Det började redan under Pinochetregimens fascismterror i Chile och fortsatte sedan i flera decennier. Bland annat var det 600 barn som försvann spårlöst och transporterades till Sverige utan föräldrarnas medgivande. (Något liknande skedde strax efter kriget i Grekland). Kristersson var ansvarig för Adoptionscentrum – som både då och nu tvår sina händer – och idag vägrar han att svara på frågor från svt. Se dokumentären på svt play ikväll!

Göteborg 2001 diskuteras nu retroaktivt. Jag var där. Polisens våld var uppenbart och skamlöst: för första gången sedan Ådalen 1931 sköt man demonstranter och under rättegången som följde manipulerade polisen bevismaterialet för att framstå i bättre dager. Före 2001 kunde poliser som sköt människor dömas och fängslas; därefter och fram tills idag har det inte skett en enda gång. 

När jag passerade Avenyn på väg till Centralen den sista av dessa dagar märktes ingenting alls av det som pressen kallade ”förstörelse”, men aktivisterna demoniserades och polisen rosades likväl. Brands nya nummer och Petter Larssons artikel i AB hör till de mest läsvärda bidragen till denna ödesdigra nutidshistoria. Kampen fortsätter!

Konsten: Brassai (foto) – Graffiti Parisien.

***

Citatet: ”Bostäder ska inte ägas av kapitalet utan av dem som bor i dem”. — Flamman 10/6 2021.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 11 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: