Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DET BROTTSLIGA SAMHÄLLET.

Om den rasistiska massakern i Tulsa 1921 som det just nu skrivs så mycket om kan du läsa i min artikel ”USAs KRIG – LISTA” här: https://konstochpolitik.org/2016/08/14/usas-krig-och-invasioner-lista/

Och det var varken den första eller sista i sitt slag, men en av de skamligaste. USAs militära aggressivitet och den höga mordfrekvensen i befolkningen har sin resonansbotten i dess mycket blodiga historia.

”SD vill absolut inte ha miljonärsskatt. Partiet tycker inte att ekonomiska klyftor är ett problem. Allt man vill är att kasta ut invandrare.” skriver Gustav Björklund Larsen i ETC. Ja, det var väl en koncis sammanfattning av SDs politik, inte mycket att tillägga – utom sillamacka och knätofsar, då.

Vill egentligen rättssystemet stoppa brottsligheten? Frågar Magasinet Paragraf. Det enkla svaret är nej. Det går nämligen inte eftersom brottsligheten är inbyggd i kapitalismen. Eller uttryckt på ett annat sätt: En brottsling är en person med rovdjursmentalitet men utan resurser för normal affärsverksamhet. Där råder de nyliberala rovdjuren och de är helt lagliga.

Brottslingarna är också ovärderliga för att Svensson ska känna sig präktig och för att leverera material till underhållningsindustrin där de ofta är hjältar; de behövs också av flera andra skäl. I USA är fängelserna en outsinlig källa för obetald arbetskraft.

En av polisens viktigaste uppgifter in spe ska vara den ”brottsförebyggande”. Men som DN påpekade i sammanhanget 2013-10-08 är det ingen som egentligen vet vad detta är och än mindre hur det ska bedrivas. Kapitalismen är bland annat uppbyggd av en myriad av motsägelser, paradoxer och oxymoroner; detta är bara ett enda exempel. Så nej, rättssystemet vill inte stoppa brottsligheten, på sin höjd upprätthålla status quo – men inte ens det går något vidare. Varför? Citatet längst ner i denna artikel ger kanske en liten hint.

Ett samhälle utan brottslighet eller en helt obetydlig sådan är emellertid fullt möjligt. Dock inte av vår modell.

Konsten: Billy Apple: A for Apple, 1963.

***

Citatet: ”För att skapa en tjuv, gör någon till ägare. För att skapa ett brott, stifta lagar”. — Ursula K. Le Guin (f.1929) anarkist, sf-författare.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 3 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: