Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RAOUL VANEIGEM: LÄNGE LEVE OAXACA!

“Länge leve Oaxaca!” Av Raoul Vaneigem 2006. Courtesy Not Bored! Övers. S. Jacobson 2021.

I denna värld som domineras av feghet, resignation och frivillig lydnad finns det en stad och en region i Mexiko som har beslutat att motsätta sig en lokal och global regering som inte känner till några andra lagar än korruption och profit. I flera månader har befolkningen i Oaxaca vägrat diktaten från en korrupt administration som inte tvekar att döda motståndarna till dess missbruk och förskingringar. Denna rörelse har inte slutat utvecklas och har skapat en folklig församling som alltmer orienterar sig kring en vägran till all makt och en enda prioritering: att förbättra vardagen för barn, kvinnor och män.

Jag uppmanar de människor som inte har någon annan styrka än sin vilja att leva att demonstrera till förmån för Oaxaca, för det är där vi hittar det enda tänkandet som inte ligger i bakfickan på den globala marknadens beskyddare.

Jag uppmanar dem att använda alla former av deras uppfinningsrikedom för att försvara den fria Oaxaca-kommunen så att dess folkförsamling kan utveckla såväl den direkta demokratin och självförvaltningsmetoderna som barrikaderna, de urbana befolkningarna och de inhemska bondesamhällena de är i färd med att konsolidera.

Jag uppmanar dem att varna alla levande krafter, som efterhand vaknar och hjälper miljontals andra människor att komma ut ur den mardröm som ekonomisk totalitarism sänker dem i. Vi måste förhindra guvernör Ulises Ruiz och hans mordiska anhang, stödda av ”Fecal” (Felipe Calderón), Mexikos nya president, från att krossa experimentet i regional autonomi – både urbant och agrart – som äger rum där, i linje med Pariskommunen och de andalusiska, aragonska och katalanska kollektiven 1936-1938.

Det som händer i Oaxaca ger hopp till alla dem som förtvivlar att leva liv som är värda namnet medan de befinner sig i kapitalismen, vilken förminskar liv och miljö till varor.

Låt oss komma ihåg detta! Det var global uppmärksamhet som hjälpte den fortfarande bräckliga Zapatista-rörelsen att undvika förtryck från den mexikanska regeringen och dess armé i januari 1994 och sedan igen i februari 1995. Vad Zapatistas gjorde för de inhemska bondesamhällena i Chiapas, försöker befolkningen i Oaxaca att göra i stadsområdena. Insatserna är betydande. Låt oss arbeta för att säkerställa att chanserna att inviga Oaxaca-kommunen ökas, för denna chans är vår: den existentiella och sociala frigörelse som ligger oss så varmt om våra hjärtan.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: