Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HEDER ÅT MARTYRERNA!

Ett nytt amerikanskt förslag på en global bolags­skatt kan inne­bära döds­stöten för många skatte­­paradis. Även Sverige, som länge har utgjort en bromskloss för internationellt sam­arbete mot skatteflykt, har ändrat sin syn (Flamman).

***

Tyskland har officiellt erkänt sig ha begått folkmord under sin koloniala ockupation av Namibia och tillkännagav ekonomiskt stöd till mer än 1,1 miljarder euro. Tyska kolonisatörer dödade tiotusentals Herero– och Nama-människor där i massakrer under tidigt 1900-tal. Utrikesminister Heiko Maas sa att hans land bad Namibia och offrens ättlingar om förlåtelse (BBC).

***

Aktionsupprop 5 juni: Rätta kampens kompass efter Jerusalem och hela Palestina! (via gatorna.info).

Detta är de svenska Samidoun-gruppernas översättning av Masar Badils, Alternativa palestinska vägens, upprop på arabiska (finns även på andra språk, bland annat på engelska).

Vi kallar på de palestinska och arabiska massorna, alla progressiva, demokratiska och revolutionära krafter i världen och alla Palestinas sympatisörer och vänner överallt till att organisera aktioner, demonstrationer, folkliga arrangemang och politiska och kulturella möten på gator och torg i era städer och gemenskaper på lördag 5 juni 2021, 54:e årsdagen för Naksan. I samband med detta vill vi framhäva dessa frågor:

Första: Uppmärksamma misslyckandet med kapitulationens och förhandlingens väg och belys den likvidationistiska ”tvåstatslösningens” död. Vi kommer inte tillåta några eftergifter gällande det palestinska och arabiska folkets oavhändliga och odelbara rättigheter.

Andra: För fram visionen om återvändande och befrielse till vår kamps förgrund, stötta den tappra palestinska intifadan och stå upp för det palestinska och arabiska folkets rätt till folklig och väpnad revolutionär kamp för att befria sitt hemland, Palestina, från floden till havet.

Tredje: Kräv de ockuperade syriska Golanhöjdernas och de libanesiska Shebaagårdarnas befrielse, konfrontera de olika kolonialismens olika skepnader i våra länder och återta vår frihet och fullständiga nationella självständighet.

Fjärde: Kapa alla band till den sionistiska entiteten, fördriv sionistiska ambassadörer från arabiska huvudstäder, sätt stopp för normalisering på folkliga och juridiska nivåer och bekämpa alla försök att kriminalisera motstånd mot normalisering, och utveckla den omfattande arabiska bojkottfronten i konfrontation med den sionistiska fienden, dess allierade och dess anhängare.

Femte: Befria våra fångar i den sionistiska fiendens fängelser och fängslade kämpar i arabiska och imperialistiska fängelser.

Sjätte: Stötta alla folkliga initiativ som syftar till att upprätta ett fritt arabiskt samhälle där alla former av auktoritärt, patriarkalt och religiöst förtryck är utrotade och som står med Palestina i kampen för befrielse.

Heder åt martyrerna! Palestina är fritt och arabiskt – från floden till havet! Tillsammans är vi segerrika och går mot en ny arabisk gryning! Tillsammans går vi framåt 5 juni 2021!

—Samidoun.

Länk: https://samidoun.net/sweden/aktionsupprop-5-juni-ratta-kampens-kompass-efter-jerusalem-och-hela-palestina/

***

Konsten: Psychedelic Art.

***

Citatet: ”SD är tydligt löntagarfientligt och antifackligt. De vill systematiskt försvaga arbetarnas egna organisationer och rubba maktbalansen till arbetsgivarnas fördel. På punkt efter punkt går man arbetsgivarnas ärenden”. — Peter Hultqvist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: