Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANTROPOSOFER OCH GATUKONSTNÄRER.

Georgios Stampoulidis började sin doktorandstudie 2016 och är nu den första som försvarar sin avhandling i kognitiv semiotik i Lund. I sin avhandling behandlade Georgios Stampoulidis frågor om hur vi kan förstå gatukonst i ett specifikt sammanhang. Han kom till insikten att gatukonst är starkt kontextuell, vilket möjliggör insikter i sociopolitiska förändringar i ett givet samhälle:

”Om du är turist kan gatukonst hjälpa dig att utforska stadsrummet: Du reflekterar över vad som kunde ha fått konstnären att göra det här piecet och du börjar förstå de betydelser som kommuniceras i konstverket” (Lundagård).

Det är mycket tillfredsställande för mig som pionjär inom graffitiforskningen i Sverige att se hur den utvecklas. Applåd!

Teosofi har alltid intresserat mig och antroposofin ligger nära. Waldorfskolorna är överlag bra enligt min erfarenhet, särskilt den mer pragmatiska Kristofferskolan och andra liknande. De har också gjort utmärkta insatser för utveklingsstörda barn. Problemet är fundamentalisterna som lagt beslag på några få skolor, vad man nu kan göra åt det. Låta bli att sätta sina barn där, kanske. 

Men att sätta sitt barn på en normal Waldorfskola ger överlag barnet en bättre, naturligare och mer konstnärlig uppväxt, förutsett att lärarna är bra, man bör kolla upp dem först. Men det är givet att det också finns många kommunala skolor som är helt OK. Jag tycker det är bra med pedagogisk mångfald, men däremot avskyr jag friskolekocernernas plundring av skolans ekonomi för skatteparadis. Vinst hör absolut inte hemma i skolvärlden, resultatet kan bara bli sämre av det och bra bara för aktieägarna.

Konsten: Waldorfmåleri från Emiliaskolan.

***

Citatet:  ”Du är vad du tänker”. – Annie Besant, teosof.

***

En kommentar på “ANTROPOSOFER OCH GATUKONSTNÄRER.

  1. Tor Svärdtorp
    24 maj, 2021

    Dem är toppen och tyvärr som många kultur alternativ begränsas… men det handla att sprida och går vidare.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 24 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: