Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UNDANTAG SOM REGEL.

För första gången detta år när februari snart är slut är det litet vår i luften. Temperaturen, längre dagar, fågelaktiviteter, syremättad luft…men också en subtil känsla som inte riktigt kan förklaras: livskrafternas återkomst.

I pandemins spår blir undantagstillstånd allt vanligare. Men även om de kan vara nödvändiga på kort sikt finns en uppenbar risk att de permanentas. En del av undantagslagarna som infördes i Frankrike efter Charlie Hebdo-attentaten för fem år sedan är fortfarande kvar, så kan till exempel polisen gå in i bostäder och göra husrannsakningar utan domstolsbeslut. Israel har haft undantagstillstånd i årtionden, stora delar av USA:s Patriot Act som infördes efter 9/11 finns kvar, 18 år senare (Expo). Den italienske filosofen Giorgio Agamben har analyserat undantagslagarna som ett medel för statligt förtryck – men också ett växande motstånd.  ”Det nya med den kommande politiken är att den inte längre kommer att kämpa för Statens övertagande – det blir istället en kamp mellan Staten och icke-Staten”.

Giorgio Agamben.

Sällan har våren känts så efterlängtad som under denna pandemivinter. Därför värmer det extra mycket att vårens första trana idag sågs vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige. Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön (mynewsdesk).

***

Citatet: ”När rörelsen finns, agera som den inte fanns och när den inte finns, agera som om den fanns”. — Giorgio Agamben, (f.1942) filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 20 februari, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: