Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM INDIEN, KINA OCH TIBET.

Både Indien, Kina och Tibet har i olika grad feodala och kapitalistiska strukturer att bekämpa. Det finns emellertid ett motstånd överallt. Den avreglering av det indiska jordbruket som nyliberale presidenten Modi i det korrumperade partiet BJP har infört innebär att jordbrukarna som oftast bara har en (1) hektar jord, inte får ut ens minimipriset för sina produkter. Detta minimipris ska nu slopas (!). De tre senaste lagarna ger också multinationella företag fritt fram att konkurrera med fattigbönderna, trots deras mycket dåliga erfarenheter av t.ex. Monsanto. Självmord bland indiska fattigbönder var vanliga redan innan och har nu ökat. De omfattande protesterna har fört bönderna i sina traktorer till Delhi, där de stoppats av polisen vid stadsgränsen och nu har upprättat läger med gratis mat åt alla. En massrörelse är född. Greta Thunberg, bland många andra, har uttalat sitt stöd. Naxaliterna är en revolutionär indisk organisation som gör väpnat uppror mot kapitalismen i Indien. Kanske det är vad bonderörelsen behöver i vad som felaktigt brukar kallas ”världens största demokrati”.

Teokrati är ingen styrelseform jag rekommenderar, men denne teokraten är närmast anarkist. Dalai lama, den levande Buddhan, har fyllt 85 och frågan om hans inkarnerade efterträdare blir alltmer aktuell. Dalai lama har sagt att han kan komma att inkarneras utanför det sedan 1959 Kinakontrollerade Tibet, alternativt att han kan välja att inte inkarnera sig alls och därmed avsluta traditionen. Han bestämmer själv den saken. Det ateistiska Kina tror att de kan ta det andliga beslutet (!), och intervenerade i fallet Panchen Lama, graderad näst efter Dalai lama själv, genom att kidnappa pojken och hans familj till Kina. Detta skurkaktiga shackdrag och fula knep erkänns inte av Tibet som istället föredrar den tidigare Panchen lama – och Dalai lama i exil som sina främsta företrädare.

Det ateistiska Kina tror sig nu kunna utöva inflytande över Dalai lamas efterträdare, men kommer förmodligen att bli överlistade. Tibet kräver att dess religionsfrihet respekteras och en ”rimlig autonomi” för landet. Dess regering i exil finns alltsedan den kinesiska ockupationen i Dharamsala i Indien. Kinas våldsamma behandling av sina minoriteter, särskilt uriguriska muslimer och tibetanska buddhister, är direkt motbjudande och den KKP-styrda kapitalismen är en allt värre diktatur som sätter ”stabilitet” och stormaktschauvinism före alla mänskliga rättigheter och hänsyn.

En del av den kinesiska Nya Vänstern anser att Kina är, och har varit under en längre tid, på väg bort från den kommunistiska vägen, vilket resulterat i uppkomsten av kapitalister som fortsätter att exploatera arbetare och bönder som de gjorde i Kina före 1949. De står också i opposition mot kapitalistisk ”så kallad” demokrati och ser positivt på den tidigare generationens revolutionära maoism i kontrast till den korruption och pengafixering de ser i dagens kinesiska samhälle. Många i den nya vänstern beklagar också erosionen av garanterad anställning, utbildning, hälsovård och andra av Kulturrevolutionens landvinningar som till stor del gått förlorade i den nya profitdrivna ekonomin. Den nya vänstern betraktar sig, som de flesta socialister, som folkets försvarare mot ett i sig dehumaniserande och korrupt kapitalistiskt system. Det är plausibelt att förmoda att flera av dem var mer eller mindre aktiva i de prodemokratiska protesterna under februari till mars 2011. En välkänd exponent för Ny Vänster är Minqi Li som undervisar på University of Utah, USA. Vi är visserligen inte maoister på denna blogg men vi förstår verkligen att det tappra kinesiska folket tröttnat på råkapitalismen och den cyniska imperialismen som vill assimilera inte bara Hongkong och Macao utan också Taiwan. Mao hade åtminstone rätt på en punkt: ”Kapitalismen kan återuppstå även inom ett kommunistiskt parti”.

Och än har världens fattiga inte sagt sitt sista ord.

***

Se även: https://konstochpolitik.org/2017/12/30/dalai-lama-om-kvantfysik/

***

En kommentar på “OM INDIEN, KINA OCH TIBET.

  1. Pingback: BESÖK FRÅN RYMDEN. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 15 februari, 2021 av in * 150 MÅLNINGAR 150 PAINTINGS (150), * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: