Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UNIVERSUMS CYKLER.

Tjuren Ferdinand som ville sitta under sin korkek och lukta på blommorna i berättelsen som visas nu på julafton, fanns på riktigt i trettiotalets Spanien. Han kallades Civilion, (civilisten) och var helt tam. Barnen älskade honom, de kunde mata honom och rida på honom, och han överlevde tjurfäktningsarenan. Hans vidare öden är tyvärr okända men man kan hoppas han fick vara såååå lycklig! Men nu över till de stora frågorna. De verkligt stora!

Bild courtesy Alamy.

Här är en artikel på BBC som konfirmerar vad jag alltid trott: Att Big Bang inte är hela lösningen på Universums egenskaper. Istället lutar mycket åt att Universum , som redan Vedaskrifterna beskriver det, har en in- och utandning, ett cykliskt förlopp av utvidgning och sammandragning, där Big Bang är en omkopplingsstation där allting börjar om på nytt. Ett ”spegeluniversum” är därför mer troligt än ett multiversum. Universum är som ett moebiusband av in- och utandning. Detta visste alltså de indiska filosoferna redan för många tusen år sedan. Universum har inget slut. Om sedan allt detta omfattas av det gudomliga behövs heller inget ”utanför” eftersom innanför och utanför är samma sak. Tat Twam Asi – allt är ett! Problem solved. Där har ni också min filosofi.

***

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 24 december, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: