Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Favorit i repris: JULFREDEN 1914.

Bankirerna på Wall Street gnuggade händerna när ”ett världskrig” kom på tal. Här fanns det pengar att tjäna! Och en utlösande händelse var lätt att hitta på. Var det inte ”Skotten i Sarajevo” så var det något annat. Den fredliga La Belle Epoque var slut. Första Världskriget trappades upp och bröt ut 1914 utan någon klart analyserad orsak och visade sig sedan omöjligt att hejda när den ena nationen efter den andra redan hade mobiliserat. Svårt att ta tillbaka. Till attack!

I de kalla och leriga skyttegravarna under första världskrigets inledning  inträffade en rörande och berömd incident på själva julaftonen 1914. Kanonerna tystnade och en spontan vapenvila inleddes av de meniga soldaterna på bägge sidor om fronten. Befälen blev ursinniga men stod maktlösa.


julfred1

Det började med att tyskarna sjöng julpsalmer i korus, och strax föll den andra sidan in med den engelska versionen av Stilla Natt. Därefter började soldaterna från bägge sidor vandra ut i ingenmanslandet för att hälsa god jul, presentera sig och utväxla julklappar: mat och dryck fanns det särskilt på den tyska sidan gott om. Franska cigaretter, engelsk choklad och tysk Bratwurst bytte ägare.

Fraterniseringen kulminerade i en vänskaplig fotbollsmatch, men det råder delade meningar om vem som vann och just detta var heller inte huvudsaken. Och hade det inte varit bättre om konflikten lösts idrottsligt och utan våld? De unga soldater som av sina politiker och befäl beordrats att mörda varandra visade på detta sätt dels att de var människor, dels att kriget inte var deras. Klass var viktigare än nationstillhörighet.


julfred2

Efter julfreden följde inga repressalier, men däremot avlösning med nya, opåverkade soldater som lättare kunde fås att hata fienden. Blodbadet fortsatte fram till 11/11 1918. 22 miljoner respektive 16 miljoner döda, sårade och saknade totalt och ett förödmjukande fredsfördrag för Tysklands del blev resultatet, vilket sedan delvis utgjorde bakgrunden till Andra Världskriget. Men åtminstone den gången, på julaftonen 1914, fick världen en glimt av medmänsklighet i krigets fasor. Kontrasten gav det meningslösa kriget där Europas ungdom massakrerades i miljoner för en omfördelning av Kapitalets marknader ett ännu mörkare eftermäle.

Länge trodde man dock att detta var både det första och det sista världskriget. ”Det Stora Kriget” hette det ända fram till nästa gång. Aldrig mera krig! Men gärna en rejäl revolution.

***

Se även:

Vinjett2

Betygsätt detta:

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 24 december, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: