Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DR. LENNART NILSSON IN MEMORIAM.

Etiopiens stora dammbygge på Nilen riskerar att strypa vattentillgången för Egypten och Sudan vilket skapat spänningar mellan nationerna. Då lägger Trump sin näsa i blöt och antyder att Egypten kan ”spränga dammen i luften” (BBC). Vilken fredsmäklare. Otroligt omdömeslöst. Men snart kan vi slippa honom om vi har tur.

Lunds Veckoblad (V) skriver om mentalsjukhuset S:t Lars och dess kyrkogård, eller rättare massgrav, och om anstalten Vipeholm och det ökända ”kariesexperimentet” på 40-talet som nu tillägnats en doktorsavhandling. Det var ett ruskigt ställe – med undantag av särskolan som gjorde en pionjärinsats. På S.t Lars fanns den excentriske och vänlige prof. Eberhard-Nyman. Båda institutionerna är avvecklade sen länge; vården decentraliserades, på gott och ont. 

Psykiatriska Kliniken som låg bakom Blocket har också en historia: Här fanns berömdheter som Sjöbring med sin intelligenta psykologiska typlära och Uddenberg som också blev författare. Den mest omtyckte och karismatiske överläkaren var prof. Lennart Nilsson. Han ägnade sig oförtröttligt åt att stötta sina patienter och deras självförtroende och införde också arbetsterapi på avdelningen. En oerhört varm och sympatisk människa, som tyvärr gick bort i förtid 1977. Konstnären Merete Herrström har målat hans porträtt (nedan). Alltid i brun tweedkavaj och med pipan i munnen – eller med ett paket Prince som här på hennes tavla i SMHS:s stora bildarkiv.

Biblioteksbussen i Lund slutade rulla i december 2019. En ny bokbil planeras finnas på plats i slutet av 2021 eller början av 2022.

Konsten: Merete Herrström: Lennart Nilsson. Bildkälla SMHS.

***

Citatet: “Insanity — a perfectly rational adjustment to an insane world.” — Ronald Laing.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 25 oktober, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: