Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SVERIGE SOCIALISTISKT?!

Amerikaner rankar Sverige som det fjärde mest socialistiska landet i världen enligt en enkät från Yougov. Endast några pinnhål ifrån s.k. kommunistländer (dagensps.se). Ja, tänk om det ändå vore så väl! Här är det tydligen tvärtom-leken som gäller. Några kommunistländer finns inte längre, inte heller de som kallar sig så.

Och tyvärr är inte Sverige eller Skandinavien socialistiskt alls, knappast ens socialdemokratiskt. USA är auktoritär extremhöger, särskilt nu med rasistiske wanna-be-diktatorn Trump. Med Biden blir det på sin höjd en obetydlig positiv skillnad. Båda är nyliberala och Israel-protektionistiska.

Gemensamt för alla dessa länder är olika varianter av kapitalism och de saknar därför ekonomisk demokrati, dvs verklig demokrati. Cuba – som inte finns med i enkäten – är auktoritärt statssocialistiskt men mera rättvist än många andra nationer, det gällde också Venezuela under Chavez. De enda frihetligt socialistiska enklaverna i världen är i själva verket Chiapas och Rojava, tillika de allra mest demokratiska enligt min mening.

Den sista valdebatten Trump-Biden sker nu i natt. Sändningen börjar 03.00. Jag uppdaterar här.

Danmark har äntligen fått sin #me too-debatt, tre år efter alla andra länder. Det behövs säkert! (svt).

70+are får nu leva som vanligt – vi tackar – medan danstillställningar med fler än 50 personer förbjuds enligt de nya reglerna. En oväntad långsiktig effekt av pandemin är att vi nu ser till helhetsbilden, vi har blivit tvungna att greppa hela samhället, inte bara individen. Vilket inte är helt fel!

Konsten: Leonardo da Vinci: Anna själv tredje, skiss.

Citatet: ”Om jag inte hade haft Aspberger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i.” — Greta Thunberg i Skavlan, SVT 18/1 2019. 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 22 oktober, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: