Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GÄNGKRIMINALITET.

USA är ett splittrat land när det kommer till ekonomiska förutsättningar. Levnadsstandarden hör till den högsta i världen, men skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Nästan 20 miljoner amerikaner levde i extrem fattigdom – redan innan coronakrisen (svt). Skillnaden mellan svarta och vita är som bekant också enorm. Det mesta av statens medel går till militären.

Gängkriminaliteten diskuterades i Agenda. Man bjuder över varandra i värre straff och mer polis. Annie Lööv föreslår t.om. den metod som misslyckats kapitalt i New York: ”Broken Windows” som inriktar sig på småbrott. Det enda resultatet blev en brutalisering av polisen – inte precis vad som behövs i dagens läge. Så det systemet övergavs. 

Och Jimmie betraktar förstås alla invandrare som kriminella. Försvinner då kriminaliteten med ett stopp för invandring? Naturligtvis inte. Detta är ett socialt och ekonomiskt problem, inte ett migrationsproblem. Ekonomisk omfördelning skulle hjälpa. Ett politiskt problem är däremot att de flesta partiledare saknar allmänbildning och erfarenhet av arbetslivet. Det märktes i debatten.

I valfrihetens förlovade land Sverige kan man numera också välja att inte få cancer. ”Ät selleri”. Det är förstås bogus med dessa klämkäcka kostråd. Svårare då att avskaffa alla miljögifter som sammanvägt triggar sjukdomen. Och visst är det litet märkligt att cancerbehandlingens gåta är olöst trots miljardbelopp år efter år till forskningen? En pålitlig inkomstkälla – och resultaten uteblir, förutom barnleukemi. https://www.gp.se/debatt/budskapet-om-att-man-kan-välja-att-övervinna-cancer-är-falskt-1.35207609

Konsten: Fabian Oefner, experimentell färgfotograf.

*** 

Citatet: ”Ett gäng…och en regering… ingen skillnad”. — Jane’s Addiction, (Rockband) i: sången ”1%”, 1987. 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 19 oktober, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: