Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MATRÄTTIGHETEN OCH LÖGNEN OM DAGENS ANARKISTER.

Efter Fredspriset till FN:s organisation för bekämpande av världssvälten, borde en diskussion om orsaken till denna omfattande svält vara på sin plats. Katastrofhjälp i all ära – det finns mat i världen tillräckligt och i överskott. Det som saknas är köpkraften – alltså är fattigdomen problemet. Det ekonomiska system som ackumulerar de överpriviligierades rikedomar och utsuger de fattiga framför allt i Tredje Världen, det system där pengarna betyder allt och mer än livet – det systemet är kapitalismen.

Enligt de borgerliga är de rika ”lyckade” och de fattiga ”misslyckade”. Men såväl välstånd som fattigdom beror på historiska klasskillnader och kolonialism och den kapitalist som ”lyckats” har vanligen fått ett försprång i form av arv och förmögenhet. Fattigdomen slår däremot blint.

Patetiska försök till försvar som att ”kapitalismen drar upp människor ur fattigdom” bortser från att dessa människor från början blivit fattiga just på grund av och inom kapitalismen. Individuell rikedom förhindrar inte världssvälten. Den strukturella världssvälten kan bara avskaffas om kapitalismen avskaffas. Mat är en mänsklig rättighet som kan vara omedelbart tillgänglig för alla: en maträttighet.

The New York Times har använt en kollaboratör för att kartlägga, spionera på och fotografera anarkister i de aktuella amerikanska rasupploppen. De lyckas förstås inget vidare med att misskreditera vad de benämner som ”svarta blocket” eller ”insurrektionella anarkister”, detta trots att de kallar sitt reportage ”The Truth of Todays Anarchists”: 

En exoplanet – KOI 5715.01 – är enligt astronomerna den bästa kandidaten att ha bättre livsvillkor än jorden (Illustrerad Vetenskap). Däremot finns ännu inga bevis på liv och planeten ligger 100 ljusår bort. Förnuftigare att satsa på bättre livsvillkor på Jorden!

Här har vi en till nonchalant politiker som trotsar FHM om coronasmittan: Bilder från en 50-årsfest visar hur SD-ledaren Jimmie Åkesson sitter tätt intill andra och lägger armen om personer – tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer (svd). Är Åkesson säker på att corona bara drabbar icke-svenskar?

Konsten: Uncle Sam: I can’t breathe.

Citatet: ”Allt vårt handlande är ett stridsrop mot imperialismen, och en enträgen bön till folken om enighet och sammanhållning mot människosläktets stora fiende: Nordamerikas Förenta Stater”. — Ernesto ”Che” Guevara.

***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 11 oktober, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: