Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VI MÅSTE GÖRA DET OMÖJLIGA. GRETA I ”SOMMAR”.

19 juni firas i USA som årsdagen för slaveriets avskaffande. Den har nu gjorts till nationell högtidsdag (svt). Och slaveriet har bara bytt skepnad eftersom kapitalismen finns kvar.

Bilderna från USA är verkligen utan motstycke: massmobiliseringar som är ett berättigat utbrott av ilska från ett folk som alltmer upplever den barbariska kapitalismens röta i kapitalismens “metropol”. Bilderna och videon av mordet på George Floyd, offrets vädjan att få andas, var droppen. De tusentals amerikaner på gatorna, som just nu utsätts för brutalt förtryck, är samma människor som upplever enorm arbetslöshet – över 40 miljoner arbetslösa under de senaste månaderna. Det är samma människor som upplever ökningen av fattigdom, “ökande hunger”, för “54 miljoner amerikaner som efter pandemin inte ens kommer att ha basföda” enligt vad amerikanska analytiker kommit fram till. Det är samma människor som på två månader har sörjt över 100 000 hjälplösa offer för det extremt klassbaserade hälso- och sjukvårdssystemet (Riktpunkt). https://riktpunkt.nu/2020/06/the-american-dream/

Greta Thunberg i Sommar var förstås helt briljant. ”Politiker är likadana i hela världen”. Hennes elbilsresa genom 37 amerikanska delstater. Hon förfäras. ”The tipping point”. Lyssna inte på mig, lyssna på forskningen. Vi måste göra det omöjliga. Klimaträttvisa! Och givetvis valde hon bra musik. https://sverigesradio.se/avsnitt/1515988

V-politikern Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet. Enligt Rhann grundar beslutet sig på mångårig mobbning och att Vänsterpartiet har gått för långt åt höger. – Jag känner att Vänsterpartiet nu går så långt åt höger så att jag som socialist inte riktigt tycker att jag kan representera Vänsterpartiet längre. Jag kommer sitta kvar på mitt mandat som oberoende socialist (Aktuellt Fokus).

Förmodligen något krispaket till, men sedan kommer det att handla om att kickstarta ekonomin efter coronakrisen. Framför allt väntar ännu mer pengar till kommunerna, säger finansminister Magdalena Andersson i en intervju (TT). Upp till bevis!

Konsten: Capitalism means I can’t Breathe. Courtesy KNE.


capitalism-means-kne

***

Citatet: ”Jag förstår smärtan hos den amerikanska arbetarklassen eftersom jag själv har upplevt den smärtan”.— Alexandria Ocasio-Cortez, född i Bronx.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 20 juni, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: