Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VEM ÄR SKYLDIG?

Genom att framföra ogrundade påståenden om att #BlackLivesMatter-protester i hemlighet drivs av antifascister, samtidigt som de förklarar att antifascister är terrorister, skapar staten ett motiv för att använda resurser till terrorismbekämpning mot svarta arrangörer och demonstranter (@RoseCityAntifa på twitter).

Högerpolitruken Ivar Arpi (svd) menade ju nyss att svarta kräver vitas underkastelse, och nu gör han ett liknande utspel om kvinnor och män i boken ”Genusdoktrinen”. Jämställdism kan inte ersätta genusforskning, Ivar, men PR för boken blir det förstås.

När domarna nu fastställs för de sju nazisterna i Mordiska Motståndsrörelsen (NMR) som orsakade tumult på Bantorget i Lund 1 juni förra året, får tre av dem fängelsestraff mellan tre och sex månader (SDS). Homeopatiska doser kan tyckas.

Preem-bolaget ska släppa ut 1 miljon ton koloxid om året och kräver tillstånd för detta. Regeringen måste genast stoppa detta vansinnesföretag. Miljön och klimatet går först!

Staty-ikonoklasmen. Stayer av koloniala och andra förtryckare är inte populära  i  dagens Sverige heller, med ett understatement. Gustav Adolf i Malmö och Karl XII i Stockholm borde genast tas bort – som de mest uppenbara skurkarna. Men det finns många, många fler. Den enda sympatiska statyn i Lund är Linné – resten klarar vi oss lätt utan.

Konsten: Max Gustafson: Vem är skyldig?

Vem-är-skyldig

***

Citatet: Är SD ”bara” rasistiskt eller rent av också fascistiskt? Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet: ”Om jag skulle ge ett enkelt svar blir det, utifrån den definition jag och flera forskarkollegor världen runt använder, ja. Definitionen på fascism utgår ifrån att alla historiska och samtida former av fascism har en gemensam minsta nämnare. Denna är att (1) man är extrem- eller ”ultra”-nationalist. Vidare att (2) man anser att ”Nationen” (en etniskt homogen storhet) är hotad, att den (3) behöver räddas och återvinna sin forna storhet. All fascism innehåller rasism. Av tre möjliga kriterier uppfyller SD två (2 och 3) med råge. Och ett (1) ligger man väldigt nära.”  — Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet, i metro.se.

lovepeace-jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 15 juni, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: