Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KOM OM NI VÅGAR NMR!

Polisvåldet mot svarta är en skamfläck för USA, skriver DN. Ja, och det finns en kontinuitet ända från det 400-åriga slaveriet till idag. George Floyd var bara det senaste svarta offret och Derek Chauvin den senaste vita förövaren. Unicorn Riot skildrar de tre gångna dagarnas protester i Minneapolis här: 

Och här är en lista på de 75 obeväpnade svarta som dödades av rasistiska poliser bara under året 2015: 

Och 2016 sköts inte mindre än  258 svarta av polisen enligt The Guardian.

När högerextrema försöker ta över allmänna plattformar med kodat språk och populistiska taktiker måste vi kämpa tillbaka. Vi kan inte låta gator, torg eller offentliga rum vara plattformar för krypto-fascister och deras desinformation.Vi uppmanar därför att organisera er antifascistiskt för att sätta en kil i den organiserade högerextremismen. Mot främlingsfientlighet, homofobi och sexism, för sammanhållning, solidaritet och jämlikhet! FUCK NMR! KOM OM NI VÅGAR! NO PASARAN!  —SUF Uppsala (via gatorna.info).

Konsten: Black Lives Matter.


black-lives


***

Citatet: ”Det amerikanska nationsbygget började med en utrensning av ursprungsbefolkningen. När indianerna folkmördats var man tvungen att importera europeiska lantbrukare som nu skulle bryta, bygga, bo. Själva invandringen tog fart i samband med att slaveriet upphörde. Slavarbetskraften var tvungen att ersättas med annan billig lönearbetskraft. Det var så polackerna, italienarna, irländarna, kineserna kom till USA. De behandlades olika beroende på varifrån de härstammande, men samtliga drabbades av rasistiska stereotyper som lever än i dag. Rasismen var strukturell och systematisk, från organisationer på lokalplan till federal nivå. New York öppnade inte sitt hamninlopp av godhet, utan av nödvändighet.” – Åsa Linderborg, (f. 1968) historiker, författare och kulturskribent, AB 25/10 2014).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 30 maj, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: