Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GATSTEN!

Donald Trump stoppar nu alla inresande och immigranter från Europa. Kim il Sung, Nordkoreas ende överviktige invånare, har inte synts till på ett tag och har antagligen opererats. Hans syster är stand in tills vidare.

En halv miljon stockholmare kan redan ha haft covid-19. Enligt länsstyrelsen finns nu ”tecken på flockimmunitet” i Stockholm – och i mitten av maj kommer spridningen att vara under kontroll, enligt tidigare statsepidemiologen  Johan Giesecke. Sverige har gjort rätt. Forskare från Oxford universitet berömmer den svenska coronastrategin (AB).

Gatstensbeläggningen i Lund är i fara. Framkomligheten betonas framför det estetiska värdet. Frågan är ännu inte avgjord. Rädda gatstenen! Asfalt har vi redan för mycket av. Här finns min lilla essä ”Till gatstenens politiska kulturhistoria”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/10/20/till-gatstenens-politiska-historia/

F.d. polischefen, den djupt konservative Jörgen Nilsson, låter oss förstå i SDS att han hatar graffitikonsten. Med inbillad sarkasm frågar han sig vem som ska bli ”professor i graffiti”. Nilsson kan ju själv försöka pretendera på den titeln – han verkar ju veta bäst om allt – själv är jag bara fil. dr. i konstvetenskap med graffiti som avhandlingsämne. Jag skulle tippa att fil. dr. Jacob Kimvall på Stockholms universitet ligger bra till. Och den utnötta förnumstigheten ”dom kan väl tagga hemma hos dig” är helt utan poäng. Jag har själv graffiti i min lägenhet, en tavla av Pike exempelvis och den är jag stolt över. Den som inte uppskattar konst har mitt helhjärtade medlidande.

Konsten: USA-valet.


5806cf40a3f6d-image.jpg


Citatet:  ”Man vet icke vad massan är, förrän man sett en gatukravall. Och det man kallar jäsning, har man ingen aningen om, innan man hör jäsningen mumla och sjuda omkring en brutal polismakt, som slår åt alla håll, arresterar och skriker och det oaktat ej förmår tysta detta dova, ödesdigra knot, vilket i ett enda ögonblick kan förvandla sig i vilt rytande. Massan, pöbeln, dräggen, man må man kalla det vad som helst, så är det ett underbart väsen, finkänsligare, ömtåligare, modigare, med säkrare instinkter än den fullkomligaste individ. Och dessa, som gå i spetsen under hästhovarna och batongerna och riva upp gatstenarna, dessa så kallade busar, som ingenting har att förlora och icke värdera sitt liv en vitten, emedan det är så fattigt och eländigt -må vi befria oss från gamla fördomar och ta hatten av för dem! De synas icke under vanliga förhållanden, utan komma fram i jäsningstider och bilda revolutionens ursinnigt tappra förtrupp. Och äro de så dåliga som spetsborgaren gärna tror? Vi, som tryckt deras händer i mörka bakgator och sett dem i de svarta ögonen, kunna ej tro på deras onda natur. De äro tillgängliga för alla mänskliga känslor och kunna mer än skolade socialister gripas av entusiasm för ett högt mål. Möta de en inbrytande polisstyrka med stenar och förbannelser, så ser det ej snyggt ut, men det är icke ett utbrott av deras råhet, utan av deras berättigade hat till ett samhälle, som de ej känna annat än av dess våldsamma tryck mot deras skuldror. Dessa oorganiserade, okända, ovänliga kunna dock behärskas av ett ord, en lösen, fullkomligare än de organiserade. För en Marat som satt i källarvalv och svalt för att slippa sälja sig, gingo de i döden. Och de äro alldeles lika i Malmö som i Paris”. – Axel Danielsson (1863-1899) socialdemokrat, ännu radikal 5/6 1890.

vinjett2.jpg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 22 april, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: