Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MAKE AMERICA WHITE AGAIN?

Trump går till aggressiv rasistisk attack mot fyra kvinnliga kongressledamöter i Demokraterna pga deras bakgrund fast de är amerikanska medborgare – samtidigt som ICE griper och massutvisar immigranter runt om i USA. Make America White Again är tydligen den nya immigrationspolitiken.

Den i dag 22-årige James Fields, som sommaren 2017 plöjde sin bil genom en grupp antirasistiska motdemonstranter i amerikanska Charlottesville, har dömts till sitt andra livstidsstraff på lika många månader. Den uttalade nazisten Fields fälldes för mord i december i fjol. I dag fastställde domstolen straffet till livstid plus 491 års fängelse, i enlighet med vad juryn rekommenderat i december. Glöm aldrig Heather Heyer!

En miljon UFO-jägare planerar att storma Area 51 ”för att se utomjordingarna” den 20 september. US Air Force har varnat de som planerar att ”storma Area 51” att sådana åtgärder inte kommer att tolereras av myndigheterna (The Mirror).


area-51


Enligt Statistiska centralbyrån ökar inkomstskillnaderna i Sverige och en nysläppt rapport noterar de största klyftorna sedan mätningarna startade 1991. Lägst ekonomisk standard har ensamstående kvinnor med barn samt ensamboende äldre (Arbetaren).

Bokrecension: Tankar om helt automatiserad lyxkommunism. Dan Corjescu, Counterpunch July 9, 2019. https://www.counterpunch.org/2019/07/09/thinking-about-fully-automated-luxury-communism/

En annan värld är möjlig
och den presenteras koherent i Aaron Bastanis nya bastanibok med titeln Fully Automated Luxury Communism: a Manifesto (Verso). Revolutionen är här och dess huvudperson är tekniken. Bastani skriver med nästan messianskt verve om hur kapitalet är på väg att omvandla sig till arbete. Det handlar om att mänskligheten påskyndar de möjliga metoderna för och användningarna av informationsåldern som kommer att revolutionera allt från energiproduktion till livsmedelsförbrukning. Och han har en poäng. När allt kommer omkring har mänskligheten förändrat sig och miljön genom teknik under drygt en miljon år. Som Bastani beskriver det har vi gått igenom tre stora förändringar: den första var jordbruket, den andra den industriella revolutionen och den tredje som precis börjat är informationens tidsålder.

Den tredje åldern kommer att vara en där utbudet med råge överträffar efterfrågan. En värld där energi, materiella resurser och information av alla slag kommer att vara billiga och rikliga. Kort sagt, en värld där kommunismen, som Marx menade det, kommer att vara möjligt. Som Bastani säger, om det inte är lyx kan det inte vara kommunism. Här utvecklar Bastani tanken att teknik är en nödvändig men inte tillräcklig katalysator för att införa de nödvändiga materiella förutsättningarna för kommunismen. Det andra villkoret är en grundläggande förändring av det sociala systemet som ersätter kapitalismens ideologiska fokus på ett samhälle motiverat och strukturerat av vinstmotivet. Kort sagt, utan revolutionerande tekniska framsteg kan det inte finnas tillfredsställande och hållbart materiellt överflöd som är förutsättningen för kommunismen.

En värld där arbetet är besläktat med leken
och människans grundläggande fysiska behov är uppfyllda. I detta fall genom en kombination av robotautomatisering, AI, genteknik och ja, även asteroidutvinning. Medan vissa av Bastanis futuristiska visioner kan tyckas överdrivna är mycket av det väl innanför våra möjligheter inom några decennier, om inte tidigare. Även om förutsägelser om framtiden ofta är en dyster affär är Bastanis centrala förutsättning att man kan utnyttja fysikens lagar att utvidga, fördjupa och berika sin livskvalitet bevisad gång på gång åtminstone sedan Upplysningen. I en tid där negativiteten verkar finnas runt omkring oss är det uppfriskande att någon som är ung och vänster (Bastani är en flitig supporter och talesman för Jeremy Corbyn) har modet att framföra ett politiskt manifest som är vibrerande optimistiskt. Och som han ofta påminner oss kopplar han tryggt upp sig till kommunismens grundare i sin förståelse för vikten av teknik för revolutionerande samhällsförändringar.

Courtesy Counterpunch. Övers. S. Jacobson 2019.

***

 

2 kommentarer på “MAKE AMERICA WHITE AGAIN?

 1. daniel
  16 juli, 2019

  ”Det andra villkoret är en grundläggande förändring av det sociala systemet […]” Undrar hur Bastani ser på och utvecklar det. Det känns viktigt, om inte allt ska drunkna i teknikoptimism. Men recensionen kanske inte var ämnad som en ”TL;DR”. 🙂

  Gilla

  • Konst & Politik
   16 juli, 2019

   Jag håller med, jag vet. Bastani är väl raka motsatsen till John Zerzan exempelvis. Men tekniken är ju inget i sig, det viktiga är hur den används. Och optimism kan verkligen behövas i denna mörka tid.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 juli, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: