Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KAPITALISM ETT SJUKT SYSTEM.

40 grader varmt i Spanien och Schweiz. Barn och äldre uppmanas att stanna inomhus. I Frankrike, där värmeböljan 2003 krävde omkring 15 000 liv enligt officiella siffror, har myndigheterna öppnat ”kylrum” där invånarna kan ta skydd undan hettan. Och ja, värmeböljorna kan direkt kopplas till klimatförändringarna (svd).

Statskupp avvärjd. Enligt Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodriguez har kuppmakarna planerat att mörda president Nicolás Maduro och ersätta honom med en general. Både aktiva och pensionerade officerare ska ha varit delaktiga i planerna på statskupp, som skulle ha satts i verket mellan söndagen och måndagen (AFP).

Munkfors kommun gör kraftiga nedskärningar inom demensvården. Samtidigt har politikerna höjt politikerarvodena in absurdum (Aktuellt Fokus).

Kapitalismen är ett sjukt system. Miljöförstöring, terrorism, kriser och rasism är det enda som står på dagordningen. Den barbariska behandlingen av samhällets svagaste, av flyktingar och sjuka, svält och krig är bara några av de värsta uttrycken för kapitalismens återvändsgränd.

För att avskaffa krigen i Mellanöstern måste vi avskaffa imperialismen. För att avskaffa massvälten i de fattiga länderna, måste kapitalismen avskaffas globalt. För att krossa rasismen måste vi störta den härskande klassen som hetsar olika delar av arbetarklassen mot varandra för att slåss om de brödsmulor som de slänger åt oss.

För att lösa klimatkrisen och säkerställa mänsklighetens överlevnad måste kapitalismen avskaffas och ersättas – inte med en mer reglerad kapitalism – utan en planerad nationaliserad ekonomi under arbetarklassens demokratiska kontroll. Det är socialism. (Revolution).

http://www.marxist.se/reformism-eller-revolution-ett-svar-jonas-sjostedt


October_17,_1905_Ilya_Repin

Courtesy Ilja Repin: Revolution! 17 Oktober 1905.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: