Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VARROA DESTRUCTOR.

Varför flyger USA drönare över Irans territorium? Drönaren (vars existens USA först förnekade) är nu nedskjuten och voila! – en förevändning  till att anfalla infinner sig. Rysslands president Vladimir Putin har varnat för att ett krig mellan USA och Iran skulle bli en katastrof med oförutsägbara konsekvenser. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har uppmanat alla parter att visa maximal återhållsamhet (BBC).

Den nystartade aktivistgruppen Kycklinginspektionen
utförde i maj månad en aktion mot Kronfågels slakteri utanför Katrineholm, där 200 000 kycklingar dödas varje dag för det kapitalistiska vinstintresset. Läs en diskussion om aktionen här: https://anarkism.info/2019/04/28/civil-olydnad-och-anarkism-kompisar-eller-konkurrenter/ (anarkism.info).

Varroa destructor är ett parasitiskt kvalster som infekterar bisamhällen och det allvarligaste hotet mot pollinerande och honungsproducerande insekter. Bekämpning kan utföras t.ex. med myrsyra enligt en noggrann rutin. Andra förhållanden som påverkar bin och humlor är monokulturer, pesticider och att ängslandskapet försvinner. Öppna landskap och varierat, ekologiskt jordbruk är bäst. Som en sista (och typisk) utväg experimenteras det med artificiella bi-robotar som ska kunna utföra de allt färre naturliga binas funktioner.

Finns det en Skapare kan man fråga sig hur hen tänkte när parasitkvalster, parasitsteklar med mera kom till. Vem vill bli uppäten inifrån? Att de stora djuren ska äta de små är också en märklig tankefigur. Varför kan inte allt biologiskt liv leva på fotosyntes? Ett filosofiskt problem.

Thomas Millroth verkade gilla Nina Roos’ omålade målningar på Lunds Konsthall att döma av en himlastormande entusiastisk recension i Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/2019-04-14/nina-roos-visar-upp-det-aldrig-tidigare-sedda  Och det kan han väl få göra trots att ”less is more” känns en aning obsolet; Malevitj  gjorde ”White on White” 1918 som redan då var en återvändsgränd.    Här nedan kommer istället ännu en målning av Xinyi Cheng. Dova, ljuva färger och viss dramatik till innehållet – som dämpas av den lilla hunden i soffan. Åtminstone ingen snobbism.

Men Sydsvenskan publicerar ju vad som helst bara det är borgerligt orienterat. Jag tror dom chansar på att läsaren inte är insatt i ämnet.


xinyl Cheng

Courtesy Xinyi Cheng.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: