Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MALENA ERNMAN OM DOTTERN KLIMATAKTIVISTEN GRETA THUNBERG.

Det skrivs mycket om min dotter Greta. Och i Sverige skiljer sig det som skrivs mycket från i övriga världen. Så jag tänkte klargöra några saker.

Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han kontaktade Greta och några andra unga efter att hon kom tvåa i Svenska Dagbladets skrivtävling för klimatet i maj 2018. Han hade fått tanken på en skolstrejk från skolskjutningarna i Florida där barnen vägrade gå till skolan på grund av det som hänt. Men ingen var intresserad av att göra det så då bestämde Greta sig för att göra det själv. Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan.
Hon har ingen och har aldrig haft någon som ”står bakom” henne. All planering gjorde hon helt själv.

Sista månaden har hon tagit emot frivillig, idéell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon ”PR-byrå.” Hon stöder vissa ideella organisationer som Greenpeace, We Dont Have Time och Every Breath Matters men hon har inte fått någon ekonomisk ersättning för någonting. Och så kommer det förbli. Vi betalar själva för resor, mat och logi och hon reser på lov eller med skolans samtycke. Det finns ingen som har planerat eller uppmuntrat henne att göra det hon gör. Och hon har inga kopplingar till någonting som inte – till vår kännedom – är uteslutande idéell verksamhet.

Vår familj har tillsammans skrivit en bok om klimatet som handlar om Greta och hennes syster Beata och hur dom har väckt vårt engagemang i bl.a klimatfrågan. När den gavs ut så berättade vi tydligt att all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov. Där kan man läsa bl.a om hur Gretas klimatintresse började och hur det kom att förändra livet för hela vår familj. Den finns i pocket till så nära självkostnadspris som det är möjligt.

Ett av Gretas tal på FNs klimatmöte i Katowice – det hon höll i plenum den 12 december- påstås av en del vara en konspiration av SVT och ”globalisterna”. Andra säger att det hölls ”i en paus”. Det stämmer självklart inte. Hon talade för Climate Justice Now / Climate Justice Constituency och det var schemalagt att – som alltid när det gäller NGOs ( non governmental organizations) ligga sist på kvällen. Hennes tal skulle vara runt kl 20 men eftersom alla tidigare talare drog långt över tiden (som alla alltid.gör – inklusive Greta…) så fick hon vänta till efter kl 23 och då har så klart dom flesta delegaterna redan gått hem sen länge. Dom ska upp tidigt och fortsätta nästa dag och att frivilligt ägna kvällen åt att lyssna på ändlösa tal på franska, spanska och arabiska lockar inga större skaror… Men allt spelas självklart in av FN och det som är av intresse visas bl a på bildskärmar i efterhand och media har fri tillgång till allt som sägs inom det officiella programmet. På Gretas Instagram ligger hela talet med presentation av presidiet. (”Ms Thunberg you have the floor…”)

Gretas tal sändes först av amerikanska Democracy Now på eftermiddagen den 13 december och sen blev det viralt över hela världen. Det delades av all stor media i Europa. Alla större tidningar i Tyskland och Frankrike. Washington Post, CNN, USA Today, India Times, Al Jazeera, AFP, BBC osv och så gott som alla stora nätsajter som delar virala klipp och filmer. Det retweetades hundratusentals gånger och delades miljontals gånger på Facebook. Tre klipp som jag har följt på facebook har över 26 miljoner tittningar. Och det finns tusentals olika klipp som delats över hela världen… Gretas tal ingick i årskrönikan på CNN och Tysklands största TVkanal ZDF. Det har delats av artister som Leonardo di Caprio, Mark Ruffalo, Nina Hagen och Lenny Kravitz. Och politiker som Bernie Sanders och Alexandria Ocasio Cortez. FNs generalsekreterare sa i presskonferens på fredagen 14 december om Greta att ”hon höll ett fantastiskt tal” och att han ”önskade att han kunde framföra såna tal själv.” Bläddra igenom Gretas twitterflöde så får ni en liten bild av hur viralt talet blev.

All övrig kritik jag läst bemöter Greta till fullo i sitt TEDx talk. (Här: https://youtu.be/EAmmUIEsN9A). Förutom möjligen det faktum att vi inte ska lyssna på henne för att hon bara är 16 år. Men det är lätt löst!! Ingen behöver lyssna på Greta. Det räcker med att vi lyssnar på all den överväldigade mängd forskning som hon refererar till och utgår ifrån. För ingenting av det Greta säger är nytt. Det har sagts av otaliga forskare gång på gång på gång. Problemet är att nästan ingen velat lyssna. Och att dom som fortfarande verkligen inte vill att vi lyssnar fortsätter att hitta på alla tänkbara skäl till att det ska förbli så.

PS. Greta själv är absolut inte förvånad över detta. Hon säger att ”alla dom som framför kritik har en sak gemensamt och det är att dom inte förstår klimatkrisens fulla innebörd och gör man inte det så framstår ju det jag gör som helt obegripligt. Det hade jag självklart räknat med.”

— Courtesy Malena Ernman, på Facebook:

Rebloggat av Konst & Politik 1/6 2019.


malenaGreta

***

Annons

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN, Greta Thunberg och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: